Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

O sigurnosti, obrani i unutarnjim poslovima

Bandićeva koalicija: Policija nam "gola i bosa", a stanje sigurnosti potencijalno ugroženo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidati na listama Koalicije za premijera, okupljene oko Milana Bandića, upozorili su u utorak da su nam policijski službenici "goli i bosi", a običnih vojnika je premalo, dok je Hrvatska izložena prijetnji migrantskog vala.

Policijski službenici su nam "goli i bosi" iako je zima pred vratima, jer MUP još nije raspisao natječaje za nabavu opreme. Oni ne samo da su ljuti, nego su više od toga, rekao je Marijan Tomurad, na konferenciji za novinare koju je Bandićeva koalicija uoči izbora posvetila nacionalnoj sigurnosti, obrani i unutarnjim poslovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kulturna strategija Koalicija "Za premijera": Podići proračun za kulturu na jedan posto Slika nije dostupna 'Oni obećavaju, mi ostvarujemo' Bandić: Povećat ćemo mirovine najugroženijih skupina od 5 do 20 posto

Policajci nam nemaju osnovnu odjeću - čarape, hlače. Ništa nije nabavljeno, niti su raspisani natječaji, upozorio je Tomurad, kandidat na listi Koalicije u II. izbornoj jedinici i dugogodišnji policijski profesionalac.

Posebno je upozorio na potencijalno usložnjavanje sigurnosne situacije zbog prelaska migranata i njihova zadržavanja u Hrvatskoj u kojoj je proteklih mjesec do dva uhićeno ili otkriveno više skupina ilegalnih migranata.

"Pitam se je li nam granica adekvatno pokrivena, da li nam džihadisti i ostali koji nam žele nauditi prolaze kontrolirano i hoće li se dio te populacije zadržati kod nas i ugroziti nam sigurnosnu situaciju", rekao je Tomurad.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Pozvao je i na ekipiranje granične policije koja mora biti sposobna odgovoriti na izazove migrantske krize, a država mora biti spremna preuzeti rizik za transfer migranata uz apsolutnu kontrolu i identifikaciju. Moramo biti sigurni da nitko od osoba s međunarodnih tjeralica ili terorista neće ući u RH, da će biti uhićen i transferiran tamo gdje mu je mjesto, poručio je.

Posebno se obrušio na ministre unutarnjih poslova, u zadnjih pet godina, čija se uloga, po njegovoj ocjeni svela na stjecanje političke popularnosti, umjesto rješavanja kadrovskih i materijalno-tehničkih pitanja u policijskom aparatu.

"Upravo, u kadrovskom području u zadnje tri do četiri godine počinjeno je niz zlouporaba - nisu raspisani mnogi natječaji za vrlo odgovorna radna mjesta u policiji, na koja postavljeni ljudi na temelju naloga - v.d. ravnatelji, odnosno načelnici PU. Glavni ravnatelj policije i sada je v.d., što se u jednoj tako ozbiljnoj ustanovi, kao što je MUP, ne bi smjelo dogoditi", upozorio je Tomurad.

Miodrag Demo, prvi na listi Koalicije za Premijera u VI. izbornoj jedinici, iznio je prijedlog rješavanja problema hrvatskih branitelja koji uključuje donošenje jedinstvenog zakona koji bi na jednom mjestu objedinio sva njihova prava.

Predložio je i objedinjavanje braniteljskih udruga, stavljanje Fonda hrvatskih branitelja pod nadzor Vlade, u koji bi se slijevalo 7 posto dionica pri privatizaciji javnih poduzeća, te decentralizaciju Ministarstva branitelja. Tako bi se, ističe, u samo dvije godine moglo riješiti sva pitanje branitelja.

Govoreći o nacionalnoj sigurnosti, i Demo je upozorio da se Hrvatska nalazi na trusnom području koje je "po nekim izvorima ugroženo i koje moramo štititi". Imamo ogromnu granicu, moramo imati više običnih vojnika, istaknuo je te predložio reustroj ministarstva obrane, smanjivanje administracije i povećavanje broja vojnika.

Zauzeo se i za formiranje užeg vijeća, na čelu s predsjednicom RH, za uporabu Oružanih snaga u bilo kojem segmentu i na bilo kojem mjestu bez suglasnosti Sabora u slučaju raznih ugroza, elementarnih nepogoda i "zveckanja oružjem u okolnim državama". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene