Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zatražio je od suca istrage Županijskog suda da mu dostavi popis svjedoka s kojima ne bi smio komunicirati tijekom istrage u slučaju Agram, no sud će taj zahtjev, kako se doznaje, proslijediti na očitovanje Uskoku.


Neslužbeno se doznaje da Bandić, upravo zbog svjedoka s kojima ne smije komunicirati, ni drugi dan nakon što je primio odluku suda kojom mu se omogućava obnašanje dužnosti nije došao u Poglavarstvo.

Vezani članci Milan Bandić (Foto: Dusko Marusic /PIXSELL) Bandić: ''Da tvrtka u vlasništvu Zagreba potroši nenamjenski milijun kuna, odavno bih bio u Remetincu'' Milan Bandić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Bandić na suđenju za aferu Bundekfest: "Ja sam estet. Bavim se vizijama, a ne detaljima"

Iako mu je sud omogućio obavljanje dužnosti na snazi su mjere opreza među kojima je i "zabrana uspostavljanja ili održavanja veze sa svjedocima koji još nisu ispitani u istrazi". Kako su neki od tih svjedoka zaposlenici Gradske uprave ili Zagrebačkog holdinga u medijima se nakon službene objave sudske odluke počelo nagađati hoće li će Bandić zbog toga moći obavljati svoje svakodnevne poslove. Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić ranije je pojasnio da Bandić jamstvom od 15 milijuna kuna jamči da neće kršiti mjere opreza, ali i da bi svaki svjedok na kojega Bandić pokuša utjecati to trebao prijaviti policiji.

Hoće li Bandić donijeti odluku koja će grad i porezne obveznike stajati tri milijuna kuna?

Zabrana komuniciranja odnosi se na svjedoke koji još nisu ispitani u istrazi pa je u posljednjem zahtjevu koji su Bandićevi odvjetnici podnijeli sucu Posavcu navodno zatraženo da bi sudac istrage, kojega zakon opisuje kao 'kontrolora' državnoodvjetničke istrage, od Uskoka trebao tražiti da ubrza ispitivanje svjedoka i odredi kraće tremine.

Devčić je potvrdio da će sudac istrage Zdenko Posavec gradonačelnikov zahtjev dostaviti Uskoku nakon čega će biti donesena odluka o daljnjim koracima.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor u ponedjeljak je izjavio da među svjedocima s kojima Bandić ne smije komunicirati ima "mnogih gradskih pročelnika", ali i zastupnika u Skupštini od kojih su neki i iz oporbenih redova.

Upravo zbog utjecaja na Uskokovu svjedokinju Vidu Demarin Bandić je 10. ožujka vraćen u istražni zatvor, a odlukom mu je i jamčevina od 15 milijuna kuna koju je još u studenome uplatio za obranu sa slobode. No, tu je odluku, zajedno s još dvije koje je u Bandićevu slučaju Županijski sud donio tijekom ožujka, Ustavni sud ukinuo prošlog tjedna kada je naredio da se Bandić odmah pusti na slobodu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook