Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ipak će ostati počasni građanin Srebrenice, jer su bošnjački zastupnici u općinskom vijeću u četvrtak odlučili povući svoj raniji prijedlog da mu se to priznanje poništi.


Prošlog tjedna vijećnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH) zatražili su da se Milanu Bandiću oduzme naslov počasnog građanina Srebrenice zbog njegove izjave kojom se založio za uspostavu trećeg entiteta u BiH, što su Bošnjaci doživjeli kao poticanje na podjelu države.

Vezani članci Oznaka za opasnost u blizini škole u centru Zagreba - 3 Dok se roditelji pitaju trebaju li djeca s kacigama do škole, Bandić tvrdi: ''Ako cigla padne nekome na glavu, podnosim ostavku'' Nina Kraljić - 1 Nina Kraljić dobila novčanu donaciju od Bandića koju je sama tražila: Iz Grada Zagreba objasnili da je to unikatni etnoprojekt

S takvim obrazloženjem Bandiću je krajem ožujka 'ukinuto' zvanje počasnog građanina Sarajeva.

Titula počasnog Srebreničanina dodijeljena mu je još 2009. godine na prijedlog vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba.

Uz Bandića ovaj je naslov tada zaslužio i načelnik općine Inđija u Srbiji Goran Ješić.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković ranije je izjavio kako mu zapravo nije jasno zašto su Bandić i Ješić uopće zaslužili ovakve počasti.

Milanu Bandiću oduzet naslov počasnog građanina Sarajeva!

"Grad Zagreb jedino pomaže vijeću bošnjačke nacionalne manjine Zagreba oko dolaska u Srebrenicu svake godine. To je sva aktivnost koju smo imali zajedno i nekakav sanitet koji je doniran Srebrenici", kazao je Duraković sarajevskom "Oslobođenju".

Bandić je Srebrenici zapravo pokolonio jedno ambulantno vozilo, a Duraković tvrdi kako nije riječ ni o čemu posebno vrijednom jer je zapravo u pitanju "vozilo koje je otpisano".

Za načelnika Inđije Duraković je kazao kako je postao počasninim Srebreničaninom bez bilo kakve zasluge. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook