Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći entitet

Milanu Bandiću oduzet naslov počasnog građanina Sarajeva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradsko vijeće Sarajeva u srijedu je opozvalo svoju raniju odluku o dodjeli priznanja počasnog građanina Sarajeva zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Bandić je u veljači dobio to priznanje u znak zahvalnosti za doprinos suradnji Sarajeva i Zagreba te poboljšanje ukupnih odnosa Hrvatske i BiH. Za opoziv priznanja Bandiću glasovalo je 20 od 25 nazočnih vijećnika.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima - 7 "Uništava sve pred sobom" FOTOGALERIJA U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima: "Izrael je najgori okupator na svijetu"

Odluka je uslijedila kao reakcija na intervju što ga je Bandić 10. ožujka dao jednoj televiziji u BiH rekavšii tom prigodom kako bi uspostava trećeg entiteta u BiH mogla biti način rješavanja statusa hrvatskog naroda u toj zemlji koji je podvrgnut majoriziranju.

Bandić: Moguća su IZNENAĐENJA!

"Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda i, nadam se, uskoro i tri entiteta, da svatko ima mogućnost da izabere svoje predstavnike", kazao je među ostalim gradonačelnik Zagreba u spornom intervjuu zbog čega je na njegov račun uslijedila lavina optužbi da zagovara podjelu BiH.

Uoči rasprave vijećnik Gradimir Gojer je kazao kako ga je Bandić zvao telefonom u utorak navečer zamolivši ga da vijećnicima prenese molbu da još jednom pogledaju sporni intervju i uvjere se što je točno izjavio.

Bandićeva ljubav prema BiH je bezuvjetna

Usporedivši sebe s Isusom uoči razapinjanja na križu, Bandić je uz Gojerovo posredovanje poručio kako bez obzira na odluku gradskog vijeća Sarajeva on neće promijeniti odnos prema BiH.

"Bez obzira na današnju odluku gradskih vijećnika Sarajeva ja ću nastaviti voljeti, pomagati i podržavati BiH i Bosance i Hercegovce bez obzira na vjeru i naciju. Poručujem vijećnicima grada Sarajeva da je ovo ujedno mišljenje počasnog građanina Srebrenice", Bandićeva je poruka koju je prenio Gojer.

No poruka zagrebačkog gradonačelnika nije naišla na oduševljenje sarajevskih gradskih vijećnika, a neki od njih su se našli dodatno uvrijeđeni. Vijećnica Edina Latif iz Saveza za bolju budućnost (SBB) upravo je tim riječima opisala kako je doživjela Bandićevu poruku optuživši uz to zagrebačkog gradonačelnika da "drži predavanja iz Zagreba" i "manipulira Srebrenicom".

Asocijacije

Na račun zagrebačkog gradonačelnika upućen je cijeli niz dodatnih kritika koje su se svele na optužbe da zagovara podjele BiH. "Ovo je nesmotrena izjava i ja sam očekivala njegov demanti, a on na žalost nije uslijedio", kazala je vijećnica Tatjana Ljujić-Mijatović koja je tijekom rata u BiH obnašala dužnost člana Predsjedništva BiH.

Miro Lazović, koji je glasovao za priznanje Bandiću u veljači, kazao je kako je intervju zagrebačkog gradonačelnika doživio veoma emotivno. "Kada god netko spomene podjelu BiH prisjetim se teških trenutaka iz ratnog vremena", kazao je Lazović koji je u tijekom rada obnašao dužnost predsjednika Skupštine BiH.

"Izjava koju je dao Bandić asocirala me na to vrijeme", kazao je Lazović dodajući kako je zagrebački gradonačelnik "izjavom o podjeli BiH", kako je Lazović protumačio Bandiićevu izjavu, sam sebe diskvalificirao.

Vijećnica Arijana Talović iz Socijaldemokratske partije (SDP BiH) kazala je kako ta stranka podupire odluku o oduzimanju priznanja Bandiću jer on zagovara podjelu BiH, no njen stranački kolega Hasan Hodžić je upozorio kako bi odluka o povlačenju priznanja Bandiću mogla utjecati na odnose Sarajeva i Zagreba, ali i na ukupne odnose Hrvatske i BiH.

"Ja mislim da je Bandić ovo izjavio jer mu trebaju glasovi iz Hercegovine na narednim izborima u Hrvatskoj", kazao je Hodžić zaključivši kako Bandić zaslužuje "dva a ne jedno priznanje" jer nigdje nije kazao ništa protiv BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene