Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izvješće o radu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića od srpnja do prosinca 2009. u zagrebačkoj je Gradskoj skupštini dobilo ocjenu minus dva (-2), odnosno gradski zastupnici su ga većinom glasova 'primili na znanje'.


'To je prvo gradonačelnikovo izvješće i ovaj put će dobiti prolaznu ocjenu', kazao je zastupnik Velimir Srića (HSLS), ali i dodao, kako je došlo vrijeme da Gradska skupština, koja je dosad razmazila gradonačelnika, prihvaćajući sve i svašta, to ubuduće više ne čini. Gradski zastupnici ocijenili su da podaci o subvencijama iz Izvješća, koji za ZET iznose 730 milijuna kuna, a za male i srednje poduzetnike samo 500.000 govore o velikom strateškom neredu i nedostatku vizije u Zagrebu.

Vezani članci Pravni spisi Državni ured za reviziju: Ne provode se sve preporuke, utvrđene nepravilnosti i propusti Saudijski novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) Saudijska Arabija odbaciila američko izvješće po kojem je ubojstvo novinara naručio saudijski princ: "To je netočno, osuđujemo taj odurni zločin"

Bandiću su zamjerili i što je veći dio vremena u 2009. godini provodio u predsjedničkoj kampanji. Gradonačelnik Bandić, međutim, nije čuo te zastupničke kritike, jer je nakon svoga izlaganja otišao iz gradske vijećnice. 'Vitalne funkcije gradske uprave nisu dovedene u pitanje i ne znam zašto vam smeta što je gradonačelnik bio u kampanji', odgovorila je zastupnicima Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević. Jurica Meić (SDP) kazao je da nitko nije doveo u pitanje Bandićevo ustavno pravo da se kandidira nego to što je prevario građane, kandidirajući se na četverogodišnji gradonačelnički mandat, iako je znao da to ne želi.

25 za, sedam protiv i jedan suzdržan

Dan Špicer (SDP) je upozorio i na problem, koji je Bandić spomenuo u svom izvješću, o 2138 bespravno useljenih gradskih stanova. Na repliku Margarete Mađerić (HDZ) da bi taj problem bolje mogao riješiti predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji je podržao Bandića u kampanji za gradonačelnika, a problem raspolaganja gradskom imovinom je ostao i dalje, Špicer je odgovorio kako 'više iskustva s izbacivanjem iz stanova ima predsjednica HDZ-a'.

Reagirali su gradski zastupnici HDZ-a, no raspravu je prekinuo predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem. Izvješće gradonačelnika o radu od srpnja do prosinca 2009. primljeno je na znanje od 25 zastupnika sa ZA, a sedam protiv i jednoga suzdržanoga. Gradski zastupnici su prihvatili Izvješće o provedbi Zagrebačke strategije za osobe s invaliditetom u 2009., a tijekom ove godine nastavit će se rad na ukidanju arhitektonskih barijera, te u gradnji zvučnih signala za slijepe osobe. (Hina)