Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Profesor opet kemija!

Baltazar se vraća i to kao dječji ambasador!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Restaurirano je i digitalizirano svih 59 epizoda te bi Baltazar trebao postati simbol po kojem će Zagreb biti prepoznat u svijetu!

Profesor Baltazar i njegovi čudnovati znanstveni izumi do danas su ostali najuspješniji projekt zagrebačke škole crtanog filma, a nakon godina i godina izbivanja s animirane scene na inicijativu Zagreb filma profesor Baltazar se vraća u srca mladih i starih!

Pročitajte i ovo Odluka o istražnom pritvoru profesoru - 3 Na bolovanju je Preokret u slučaju tučnjave u strukovnoj školi: Profesor ostaje raditi, učenicima opomena pred isključenje Strojarska tehnička škola Frana Bošnjakovića incident u učionici Objavljujemo pismo zaposlenika škole u kojoj se profesor potukao s učenikom: "Imamo potrebu reći neke stvari..."

Restaurirano je i digitalizirano svih 59 epizoda, a njih tri su prikazane u kinu Europa, gdje je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić profesora Baltazara proglasio dječjim ambasadorom! 'Baltazardan' se, međutim, nastavio i nakon proglašenja u kinu Europa i to na Jelačić placu koji je prigodno ukrašen povodom svečanog animiranog dana.

Baltazargrad je inspiriran prelijepim Zagrebom

Baltazara je osmislio i nacrtao hrvatski autor crtanih filmova i karikatura, jedan od vodećih autora drugog naraštaja zagrebačke škole crtanog filma, Zlatko Grgić. Crtanim filmom bavio se od 1951. uglavnom kao crtač i animator. U zamišljenom projektu oko profesora Baltazara sudjelovalo je ukupno 20-tak ljudi, a profesoru ime je dao Pavao Štalter, Grgićev suradnik na ovom projektu.

O tome da će se na tržištu pojaviti nove epizode govorka se već nekoliko godina, točnije od 2005. kada se spominjalo 26 novih nastavaka kultnog crtića. U siječnju 2006. godine pokrenuta je peticija povodom ponovog prikazivanja crtića u vrijeme 'prije spavanja', što je pobudilo impresivan odaziv javnosti. Svoju potporu projektu tada je istaknuo i velikan hrvatskog filma i direktor Zagreb filma, Vinko Brešan. Gradski oci su kontaktirali Zagreb film, dogovor je bio postignut i profesor je trebao postati ono što je bio vojak Schwejk u Pragu, simbol po kojem će Zagreb biti prepoznat u svijetu.

Poseban napitak koji sve riješava

Nakon inicijative Zagreb filma da se taj plan napokon privede kraju, možda zaživi ideja da se lik profesora Baltazara doista počne koristiti kao simbol Plavog grada, primjerice, na suvenirima ili plakatima. Jednom prilikom netko je iznio ideju o pravom Baltazargradu i mogućnosti učenja o Zagrebu kroz zabavan i neuobičajen način, međutim, do ostvarenja te mašte morat ćemo još čekati.

Ukratko, profesor Baltazar znanstvenik je koji potječe iz šarenog grada inspiriranog predivnim Zagrebom. Kao dobra duša grada uvijek pomaže svojim sustanarima pokušavajući znanstvenim putem i novitetima pomoći u rješavanju neobičnih problema koliko je u njegovoj mogućnosti - i na kraju mu uvijek uspije, ali uz pomoć posebnog napitka o kojem mora duuuugo razmišljati! Kad je bradati i pomalo ćoravi profesor nastao u 60-ima snimljeno je 59 epizoda. Prema nekim najavama, snimat će se i dugometražni film.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene