Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pobjeda pravde'

Bakir Izetbegović: Presudom je potvrđena bjelodana istina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komentirajući hašku presudu šestorici čelnika nekadašnje Herceg-Bosne, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je njome potvrđena bjelodana istina - da je projekt stvaranja trećeg entiteta bio zločinački.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u srijedu je pozdravio presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju "Prlić i ostali" uz ocjenu kako je to "pobjeda pravde i istine na koju su žrtve predugo čekale".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije utvrđen točan datum Haški sud: Presuda "Prlić i drugi" do studenog Slika nije dostupna Reakcije odvjetnika: 'Hrvatska država gotovo ništa nije učinila da nam pomogne u obaranju udruženog zločinačkog pothvata'

U pisanoj izjavi, koja je iz Izetbegovićeva ureda dostavljena Hini u Sarajevu, stoji kako je ova presuda "definitivno potvrdila bjelodanu istinu: projekt stvaranja hrvatskog entiteta na teritoriju BiH bio je zločinački pothvat".

>> Prliću 25 godina zatvora, Stojiću, Petkoviću i Praljku 20, Ćoriću 16, Pušiću 10!

"Toga posebice trebaju biti svjesni oni koji danas maštaju o oživljavanju tog projekta, zagovarajući treći entitet s hrvatskom većinom u BiH", izjavio je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH, koji se zajedno s ostalom dvojicom članova nalazi u službenom posjetu Francuskoj, u izjavi ističe kako presuda obvezuje današnju Hrvatsku da se do kraja suoči s vlastitom odgovornošću za stradanja i užasne patnje koje su građani BiH pretrpjeli zbog politike Franje Tuđmana.

"To je najbolji put da nastavimo dobrosusjedsku suradnju i okrenemo se zajedničkoj europskoj budućnosti", izjavio je Izetbegović.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je u srijedu prvostupanjskom presudom šestoricu bivših vojnih i političkih čelnika Herceg-Bosne za zločine nad muslimanima 1993-94. na dugogodišnje zatvorske kazne te da je utvrdio postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojemu su sudjelovali i hrvatski čelnici uključujući i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene