Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

O tom gazdi godinama slušamo strašne priče. Kako maltretira zaposlenike, kako ih ponižava i zlostavlja... Ali nikada nitko o tome nije htio javno progovoriti. Previše su se bojali, jer posao je teško naći. Šutjeli su i trpjeli, sve do prošlog tjedna.


Kap koja je prelila čašu je mail koji su proslijedili u redakciju Provjerenog. U njemu zaposlenici dobivaju naredbu da pokvarenu kobasicu zamrznu pa presele u dvoranu za svatove, a tako i krivotvore dokumentaciju.

Vezani članci Ivana Paradžiković i Andrija Jarak Andriji Jarku pripala već treća nagrada Zlatni studio za najboljeg TV novinara, Ivana Paradžiković najbolja je TV voditeljica! Radnik vodovoda koji je tražio mito - 3 Skandalozna snimka na kojoj radnik vodovoda traži mito, reagirao i direktor: "Očito je iz snimke, a i naših saznanja, da u tome nije mogao sudjelovati sam''

Nekoliko dana poslije 112 ljudi, koji su bili u svatovima i na karminama, završilo je u bolnici - otrovano salmonelom.

112 zaraženih salmonelom, i to nije konačan broj oboljelih nakon svatova i karmina koje su se krajem svibnja održavale u dvorani u Vinkovcima.

U redakciju Provjerenog stigao je insajederski mail koji objašnjava kako je do toga došlo. Naredba da se kobasice kojima je istekao rok trajanja zamrznu i dostave u salu. Ali javili su se i radnici tvrtke dobavljača, inače sestrinske tvrtke sale za vjenčanja. Prstom upiru u direktora - proživljavaju mobbing - pijetnje, kazne i sankcije, a dogovoreni iznos plaće nikada ne vide, jer je direktor odredio koji iznos moraju potrošiti u njegovoj trgovini. Javna je to tajna bila do ovog trenutka.

Direktor: 'Misli li stado ili predvodnik stada?'

'Bilo je dobro plesali smo veselili se i sve, do sutra ujutro. Ujutro sam primijetio da mi nije dobro, da imam mučninu, povraćao sam, ali sam to u prvu ruku prepisao mamurluku.“, kaže nam jedan od gostiju svadbe u Vinkovcima.

On je bio jedan od stotinu i dvanaest oboljelih nakon svadbene večere i karmina koje su se tog 27. svibnja održavale u istoj sali. Broj je i veći kažu iz Zavoda za javno zdravstvo u Vinkovcima jer je gostiju bilo iz drugih gradova iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Austrije, a oni su otišli kući. A njih 95-ero iz Vinkovaca i okolice prošlo je kroz bolnicu. Pet dana nakon toga u našu je redakciju pristigao insjaderski mail koji otkriva što bi mogao biti razlog trovanja. Mail je to referentice prehrane koja naređuje da se kobasice kojima je istekao rok trajanja zamrznu i presele u salu za vjenčanje!

Naime tvrtka koja dobavlja hranu i sala - sestrinske su tvrtke. Istog vlasnika i odgovorne osobe - direktora Bosiljka Stanića. A u njega upravo upiru prstom i djelatnici koji su nam se javili. Ukazuju na brojne nepravilnosti u poslovanju i mobbing koji proživljavaju. To je bila javna tajna sve do sad, kada su smogli hrabrosti o tome javno progovoriti. Naime, nikada ne vide dogovorenu plaću.

Direktor ih kažnjava po 200 do 300 kuna za sve i svašta tvrde. Robnu marku te tvrtke ne mogu vraćati na skladište ukoliko je ne prodaju ili joj istekne rok, pa su je prisiljeni kupovati. A u startu moraju svaki mjesec potrošiti određeni iznos u trgovini, i to onaj koji je direktor odredio! Upitali smo ga zašto djelatnici moraju potrošiti 700 kuna mjesečno. Ovo nam je odgovorio: „Slušajte me, da li stado misli ili predvodnik stada misli?“. Brojni dokumenti procurili su iz te tvrtke koji potvrđuju sve ono što djelatnici govore. Ali boje ga se, boje se odmazde, otkaza, jer većinu ionako ima u šaci govore nam.

Cijelu priču pogledajte u priloženoj reportaži Provjerenog.