Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolazak Nehammera

Austrijski kancelar razgovarao s Milanovićem: Iz Ureda predsjednika objavili koje su bile teme

Aktualno Galerija Zoran Milanović i Karl Nehammer - 4 Zoran Milanović i Karl Nehammer - 4 Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta Zoran Milanović i Karl Nehammer - 3 Zoran Milanović i Karl Nehammer - 3 Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta Zoran Milanović i Karl Nehammer - 2 Zoran Milanović i Karl Nehammer - 2 Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta +0 Zoran Milanović i Karl Nehammer - 1 Galerija 1/4 >>
Austrijski kancelar Karl Nehammer došao je u radni posjet Hrvatskoj, a primio ga je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je saveznog kancelara Republike Austrije Karla Nehammera, koji je u posjetu Republici Hrvatskoj. Na sastanku u Uredu predsjednika Republike potvrđeni su odlični bilateralni odnosi dviju prijateljskih i partnerskih država.

Predsjednik Milanović i savezni kancelar Nehammer razgovarali su o skorom širenju Schengenskog prostora, što je od strateškog značaja za Hrvatsku, pri čemu je predsjednik Milanović zahvalio saveznom kancelaru Nehammeru na potvrdi austrijske podrške za ulazak Hrvatske u Schengen. Razmijenili su i mišljenja o izazovima s kojima su suočene zemlje Europske unije zbog ilegalnih migracija.

Zoran Milanović i Karl Nehammer - 3 Zoran Milanović i Karl Nehammer - 3 (Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta)

Nadalje, na sastanku je bilo riječi o situaciji u jugoistočnoj Europi, koja je od velikog značaja za obje države. U tom kontekstu predsjednik Milanović založio se i za potrebu osiguravanja ravnopravnog statusa i legitimne zastupljenosti hrvatskog naroda u BiH. Sugovornici su razmijenili mišljenja o sigurnosnoj krizi na istoku Europe koju je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu, kao i o posljedicama tog sukoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija U PRITVORU Hrvatski državljanin optužen za pokušaj krijumčarenja migranata: 500 eura po osobi za mjesto u kamionu

U izaslanstvu saveznog kancelara Republike Austrije na sastanku su bili veleposlanik Austrije u Republici Hrvatskoj Josef Markus Wuketich, savjetnica saveznog kancelara za vanjske poslove, veleposlanica Barbara Kaudel-Jensen, ravnatelj Savezne policije Michael Takacs, savjetnik saveznog kancelara za gospodarstvo Georg Adler, Ademir Jatić iz Ureda saveznog kancelara i savjetnik u Veleposlanstvu Austrije u Republici Hrvatskoj Johannes Leibetseder.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Daniel Glunčić, pročelnik Kabineta predsjednika Republike Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić i tajnik Kabineta za vanjsku i europsku politiku Ureda predsjednika Ivan Mutavdžić.

Kako je izvijestio reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić, nije nemoguće da se pričalo i o obuci ukrajinskih vojnika. "Nehammer još sutra boravi u Hrvatskoj. Odlazi prema otoku Krku s Andrejem Plenkovićem, ali i s bavarskim premijerom. Sve ih zanima LNG terminal.

Bilo je zanimljivo slušati kolege iz Austrije na konferenciji jer im je upravo to bilo možda čak i važnije pitanje od Schengena. Hrvatska nastoji, a i na dobrom je putu da postane regionalno čvorište za ukapljeni zemni plin.

Bavarska vidi Rijeku i Krk kao sebi bliže i spremnija je uložiti novac da se tu osigura energetski nego da pokuša dobiti plin sa sjevera Njemačke iz luka poput Hamburga", zaključio je Krešić.

Pročitajte i ovo Karlo Nehammer i Andrej Plenković bugarska i rumunjska u nemilosti Plenković nakon sastanka s austrijskim kancelarom: "Austrija će podržati ulazak Hrvatske u Schengen"

Osim premijera Andreja Plenkovića, Nehammera je primio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a zatim je razgovarao s predsjednikom Milanovićem.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene