Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Pahor kaže da ne postoji bolja alternativa od arbitražnog sporazuma, valja reći da postoji, a to je poštivanje međunarodnog prava i tomu nema alternative', poručila je Jadranka Kosor slovenskom kolegi.


Bivša premijerka Jadranka Kosor u petak je na konferenciji za novinare kazala kako ponukana istupom slovenskog predsjednika Boruta Pahora želi pozvati na smirivanje tenzija, te je istaknula kako Hrvatska ima put, a to je put poštivanja međunarodnog prava koji nema alternative.

Vezani članci Slika nije dostupna Jadranka Kosor: "Ne mogu i neću komentirati odluku Arbitražnog suda" Slika nije dostupna PORUKA IZ SLOVENIJE 'Hrvatska je odluka pretjerana'

Slovenski predsjednik Pahor u četvrtak je izjavio kako arbitražni sporazum nema alternative te da bi traženje novih puteva značilo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma među državama, na što mu je Kosor odgovorila: "Pahor kaže da ne postoji bolja alternativa od arbitražnog sporazuma, valja reći da postoji, a to je poštivanje međunarodnog prava i tomu nema alternative".

Dodala je da Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka, što Sloveniji ne odgovara, no postoje međunarodne institucije na koje se dvije ravnopravne članice EU mogu osloniti.

Kosor je upozorila kako su vladavina prava i neovisno sudstvo urušeni aktivnostima slovenskih predstavnika, jer je činjenica da su upletena najmanje dva arbitra. "Jedan od njih je predsjednik suda, pri čemu je nezamislivo u pravosudnom sustavu, da u postupku pred sudom bilo koja strana odlazi na večeru sa sucem koji sutra donosi presudu u sporu", naglasila je.

Kazala je kako tvrde i mukotrpne pregovore, koje su prije šest godina započeli, u vrijeme nepovjerenja, vrijeme napetosti između država i kada su strahovali da ne dođe do incidenta koji bi urušio odnose, treba završiti na Međunarodnom sudu pravde.

'Pozdravljamo izjave hrvatskog vodstva oko graničnog problema'

Kosor je podsjetila kako međugranični spor punih 18 godina nije bio riješen, jer nitko nije imao hrabrosti pristupiti tom problemu, a unatoč tome Slovenija je postala članica EU. Hrvatska ima pravo spomenuti na koje je probleme naišla u arbitražnom postupku jer je njegova temeljna ideja narušena, dakle suđenje u skladu s međunarodnim pravom, rekla je.

"Sve što smo saznali, čuli iz snimki, ne svjedoči o dobrosusjedskim odnosima, Pahor kaže da smo na raskrižju, ali ističem da Hrvatska na tom raskrižju ne želi ići putem za koji znamo da je opasan za nas. Sve dokaze koje imamo, dokumenti koji su umetani, utjecaj na suce, upozoravaju nas kakva nas daljnja procedura čeka. Urušen je jedan od temelja, stupova EU, neovisnost prvosuđa, suda, sudaca i to je ugrozilo sporazum" tvrdi Kosor.

"Postoje prijetnje da će Slovenija blokirati ulazak u Schengen, a što je dokaz neeuropskog ponašanja. Kao što znamo Slovenija je ušla u EU i u Schengen dok nije riješila pitanje granice", podsjetila je.

"Teško mi je vjerovati da je ovo bila akcija slovenske namještenice Ministarstva vanjskih poslova i njihovog uglednog arbitra, jer se sam ministar vanjskih poslova izjasnio i javno se hvalio navodnim rezultatom. Ostavke dvoje ljudi koji su bili kompromitirani snimkama jasno pokazuju da je to što smo čuli istina", rekla je.

Kazala je kako SAD podržava Hrvatsku jer je članica NATO-a i u interesu im je da se spor što brže riješi. Bruxelles nema sve informacije, a Hrvatska Vlada će kroz diplomatske kanale protumačiti problem. Ministrica Vesna Pusić pozvala je akreditirane diplomate koji su dobili fonogram i ostale dokumente da bi došli do činjeničnog stanja, što podržavam, kazala je.

Na pitanje o Imonološkom zavodu Kosor je rekla da je Vlada takvu odluku o trebala donijeti prije dvije godine. "Nadam se da će ostala pitanja vezana za oživotvorenje odluke rješiti u što kraćem roku kako ne bi sve ušlo u predizbornu kampanju", rekla je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju