Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pahor se javnosti obratio dan uoči godišnjice susreta s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.


Dan uoči šeste godišnjice njegovog sastanka s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor u Trakošćanu, slovenski predsjednik Borut Pahor obratio se slovenskoj, ali i hrvatskoj javnosti.

Vezani članci Slika nije dostupna Cerar objasnio zašto je ignorirao hrvatske novinare Slika nije dostupna 'Ne zabadamo nos u tuđe stvari, ali neka drugi maknu svoj iz naših zdjela'

Iz Slovenije, predsjednik Borut Pahor apelira na promjenu mišljenja. U poslanici Hrvatskoj podsjeća da je sporazumu prethodilo 699 mučnih dana pregovora, a o pristupanju sporazumu ali i odblokiranju hrvatskih pregovora odlučili su, kaže, slovenski građani na referendumu.

Za njih smo 'Najbolja susjeda' koja koristi vruć, hladnoratovski folklor

'Ocjenjujem da nema bolje alternative arbitražnom sporazumu. Iz iskustva mogu reći da bi nas traženje novog puta ponovno vratilo staroj praksi, stvorio bi se proces negativne spirale, s nepredvidivim i zato mislim neželjenim posljedicama. Ne samo za susjedske odnose, već i za stabilnost ovog dijela Europe', rekao je Pahor.

On je naglasio da su 2009. odnosi Hrvatske i Slovenije, pred sklapanje sporazuma, bili na 'najnižoj razini, te da su nakon teških pregovora on i hrvatska premijerka uspostavili povjerenje i sporazum koji je osnova za rješenje otvorenog graničnog pitanja'.

'Sporazum je omogućio mir, sigurnost i dobrosusjedstvo, ali i prijateljstvo Slovenije i Hrvatske, a bit prijateljstva je da jedan drugome pomažemo i podupiremo se', naveo je Pahor, dodavši da govori kao iskusan političar i predsjednik države, ali i kao čovjek.

'Nadam se uspostavljanju komunikacije'

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez izjavio je popodne za Slovensku televiziju da se nada da će uskoro biti uspostavljena komunikacija s Hrvatskom, kako bi se riješio nastali spor oko arbitraže i nastavila međusobna suradnja.

'Europska komisija nema mehanizam prisile da Hrvatska odustane od izlaska iz arbitraže, no nadam se da će uskoro biti uspostavljena komunikacija kako bi se spor riješio i nastavila suradnja', rekao je Brglez u vezi odluke hrvatske vlade da pokrene prekid arbitraže.

Za njih smo 'Najbolja susjeda' koja koristi vruć, hladnoratovski folklor

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da arbitražu treba nastaviti i da je Slovenija imenovanjem novog arbitra otklonila sve prepreke za nastavak njena rada, dok je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec tu odluku i reakcije Europske komisije nazvao slovenskom diplomatskom pobjedom. (Hina/Ma.B./Jelena Rastočić)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook