Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na moru, osim kupanja, neki žele uživati u plovidbi, ali to im u Cavtatu ide malo teže jer Lučka kapetanija usred turističke sezone ne radi popodne. Gosti na jahtama inače su imućniji i nije im problem potrošiti, no novac zbog ovoga apsurda neće ostati u Cavtatu.


Jahta iz Luxemburga na graničnom prijelazu Cavtat. U 15 sati se zatvara Lučka kapetanije. Jean iz Francuske je stigao u posljednjoj minuti. 'Nisam znao da će zatvarati u 15 sati, bili su ljubazni pa su me primili malo poslije. Inače sam mislio kako rade do 18', kazao je.

Vezani članci Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u samoizolaciji: Odgođen sastanak čelnika država članica EU-a Osiguranje od potresa Hrvati na osiguranje godišnje troše 250 eura, tri puta manje od europskog prosjeka

No, Igor iz Rusije nije bio te sreće. 'Ovo je čudno, trebali bi raditi 24 sata', kazao je. Prešao je dalek put iz Rusije, preko Grčke, do Cavtata u kojem nije mogao ostati.

Lučka kapetanija Cavtat najužnija je kapetanija u Hrvatske, a i granični prijelaz Europske unije. Zbog ovakvog radnog vremena jahte i brodovi šalju se u Dubrovnik. Time krše i zakon jer se moraju prijaviti u prvu luku.

>>
Evo koliko bi se trebalo plaćati za pogranične propusnice

Lokalne vlasti i turistička zajednica žalili su se ministarstvu. 'Rečeno nam je da će reagirat,ali nije rečeno ni kada ni kako. Ovo nije šteta samo za Cavtat, nego cijelu Hrvatsku', kazao je direktor turističke zajednice Konavala Frano Herendija.

U čudu su i iskusni nautičari.'To nije normalno, pogotovo jer je prvi ulaz u EU', kazao je jedan nautičer. U 15:30 sati inače puna cavtatska riva bila je poluprazna. Luksuzne jahte pristaju na kratko, a kapetani odlaze razočarani.

Iz ministarstva poručuju kako je sve posljedica kadrovskih problema i da će se tijekom tjedna naći rješenje. Dok god ovakvo radno vrijeme ostane na snazi, luksuzne jahte napuštat će Cavtat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook