Anto Nobilo
Anto Nobilo Foto: Matija Habljak/Pixsell

Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je u utorak da ga je potpredsjednik Vlade Boris Milošević angažirao kao branitelja u predmetu u kojem ga USKOK tereti za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti u spornoj dodjeli poticaja gospodarskim subjektima.


Anto Nobilo je u utorak navečer telefonom rekao Hini da je USKOK danas dobio punomoć kojom ga potpredsjednik Vlade Boris Milošević opunomoćuje za svog branitelja.

Vezani članci Provjereno: Potpore - 2 Ekipa Provjerenog istražila je tko stoji iza spornih tvrtki koje se spominju u novoj aferi koja trese hrvatsku politiku Ana Mandac i Darko Horvat Odvjetnica Ane Mandac za Dnevnik Nove TV: "Ona nema nikakav povlašteni, pokajnički položaj

Odvjetnik je dodao da sad čeka dobivanje uvida u spis i kopiranje sadržaja kako bi mogao početi pripremati obranu.

Za Miloševića je rekao da nije ispitan u USKOK-u niti je dobio poziv, ali i da neće iznositi obranu prije nego što dobiju uvid u spis, što su danas zatražili.

Njegovog branjenika, rekao je, terete za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Nobilo je u razgovoru za RTL televiziju ranije danas rekao da je prema rješenju o provođenju istrage to poticanje suspektno i da tu ima prostora za obranu.

"Milošević smatra da nije kriv, smatra da nije ušao u kaznenopravnu zonu, zalagao se za svoje birače koji su ga izabrali i nije tražio drugog da napravi kazneno djelo", kazao je Nobilo.

Nobilo smatra da se Milošević ne bi trebao žaliti na pokretanje istrage kojom je obuhvaćen i sad već bivši ministar Darko Horvat koji je uhićen u subotu i potom na vlastiti zahtjev razriješen dužnosti.

"Sugerirao bih ne, jer osnovana sumnja postoji, Uskok je sasvim korektno krenuo u kazneni postupak kad je dobio jedan svjedočki iskaz. Tom iskazu je povjerovao i to je kao jedan temelj osnovne sumnje dovoljno da bi se pokrenula istraga. Što će biti na kraju o tom potom", rekao je.

USKOK-ovom istragom obuhvaćeno je šest osoba, pri čemu se Horvata protiv kojeg je određen istražni zatvor i njegovu bivšu pomoćnicu tereti za zlouporabe položaja.

Za poticanje na te zlouporabe uz Miloševića, USKOK po nepotvrđenim informacijama tereti državnog tajnika Ministarstva regionalnog razvoja Velimira Žunca, ravnateljicu uprave za potpomognuta područja Katicu Mišković te bivšeg ministra Tomislava Tolušića.

Horvat je kao glavni osumnjičenik u tom slučaju uhićen u subotu nakon što je njegova bivša pomoćnica Ana Mandac posvjedočila da su sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima". Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu.

Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju