Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor: "Vrijeme će pokazati tko je ovdje veleizdajnik"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor, u Dnevniku Nove TV je rekao da će Agrokor na kraju pripasti vjerovnicima.

Došli ste u situaciju da vas nazivaju veleizdajnikom. Jeste li to mogli spriječiti na način da ste objavili taj sporni ugovor s Knightheadom i transparentno pokazati o čemu se tu radi?

Pročitajte i ovo Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Održano ročište Bernardić: Odlazak Ramljaka i Dalić dokaz je da su iz Agrokora izvlačeni milijuni Slika nije dostupna natječaj bio samo predstava Grupa Borg angažirana već 10. travnja 2017., samo u 2017. naplatili 98 milijuna kuna

Mislim da će vrijeme pokazati tko je ovdje veleizdajnik. Morate shvatiti da je ugovor potpisan s preko 30 financijskih institucija. Svaka od njih zahtijeva povjerljivost i mi jednostavno nismo bili u stanju da taj ugovor bez njihove suglasnosti objavimo.

Hoćete li ga sad objaviti?

U ovom trenutku radimo na tome da oni daju odobrenje za objavu. Dobili smo odobrenje za objavu liste koju smo danas objavili, tko je sve sudjelovao u tom kreditu. Mislim da je danas svima jasno prema ovoj listi da taj famozni Knighthead nije prevladavajući u cijeloj ovoj priči. 

Ima nekih uvjeta koji se čine spornima. Recimo, pitanje vaše možebitne smjene, ako vas smijene, da će dići kamatnu stopu s 4 na 10 posto. Je li to uobičajeno u tom svijetu?

Tu nisam bitan ja. U ugovoru se spominje moje ime, međutim to je potpuno nebitno. Bitno je uzeti kontekst vremena u kojem smo pregovarali.

Je li točno da u ugovoru stoji stavka da će podići kamatnu stopu ako vas smijene?

U ugovoru stoji ta stavka da ukoliko dođe do smjene izvanrednog povjerenika, mene, koji je potpisivao ugovore i pregovarao s njima i menadžera za restrukturiranje, tj. Alix Partners, da u tom trenutku oni mogu odlučiti, procijeniti, da li će ići na podizanje kamatne stope ili će dati suglasnost Vladi za novog povjerenika.

Vlada danas pere ruke, kažu da nisu znali. S kim ste vi to dogovorili?

Svaki ugovor koji se u ovoj kompaniji napravi ide na odobrenje Privremenom vjerovničkom vijeću koje je imalo punu informaciju i uvid u ugovor. Vlada nije imala informaciju na način da smo objašnjavali klauzulu po klauzulu i pokazivati ugovor do u detalje, svaku klauzulu. Ali bitno je da mi svaki mjesec pišemo izvještaj vladi i u tom mjesečnom izvještaju stoji apsolutno sve o čemu danas govorimo i kroz taj izvještaj predajemo Ministarstvu gospodarstva. 

Ali ta sporna klauzula vas dovodi u povlašteni položaj. S obzirom da Vlada to nije znala, je li vam netko dao dopuštenje, Martina Dalić?

Dopuštenje mi je dalo Vjerovničko vijeće. 

Ovo vam stvara ekstra poziciju, možete ucijeniti Vladu ako hoćete?

Mislim da ne možemo derogirati zakon i da je zakon taj koji jasno kaže da Vlada predlaže sudu povjerenika i sud onda donosi odluku. 

Idemo na taj sporni sastanak s Knightheadom, jeste li vi njima pogodovali? Je li prirodno naći se s njima u takvoj situaciji?

U tom trenutku bio sam na stastanku sa Sberbankom, Zagrebačkom bankom, VTB bankom. Svi su me zvali i tražili određene informacije o tome što se događa. 

Mogli ste ih odbiti i reći da radite na zakonu, i da nije zgodno da to radite?

Priroda mog posla je da razgovaram sa svim poslovnim ljudima. U ovom poslu sam 20 godina, tko god u Hrvatsku dođe s poslom, na listi od 10 imena je i moje ime. 

Ali u tom trenutku ste već bili angažirani od strane Vlade, ne ulazeći u vaše reference?

Ne, to nije bio angažman. Bile su konzultacije, ja sam bio konzultiran, nitko nije bio angažiran, po pitanju financijskog dijela zakona, ništa drugo. 

Ali imali ste itekako puno informacija vezano uz taj zakon?

Mislim da je taj zakon već u tom trenutku, ili nacrt, bio i javno objavljen. Mislim da je bio i već poslan u proceduru za odobrenje Vlade, tako da tu nije bilo apsolutno nikakvih tajni što se tiče samog zakona. I oni nisu mogli dobiti nikakve informacije. Oni nisu kupovali obveznice nakon sastanka sa mnom, već su ih kupovali prije. On se meni predstavio kao većinski vlasnik obveznica Agrokora.

Je li ovo borba ruskog i američkog kapitala, s obzirom da većina javnosti to misli i sve upućuje na to?

Ne bih ja to tako postavio. Imamo i jednu rusku banku koja je financirala sa 181 milijun eura u cijelom ovom aranžmanu. Imamo i više američkih fondova i banaka, jednu talijansku banku, austrijske banke i tako dalje. 

Za roll up je založena i Agrokorova imovina. Čije će to na kraju biti, tko će to dobiti?

Kompanija na kraju, s obzirom da porezni obveznici, odnosno država i Vlada, nije stavila ni kune poreznog novca, ta kompanija ne može biti u vlasništvu države i ona nije u vlasništvu države. Ta kompanija od prvog dana kako proces ide, a vidjet ćemo kako nagodba ide, na kraju pripada vjerovnicima. 

Tko će biti odgovoran ako proces restrukturiranja ne uspije i hoće li porezni obveznici platiti eventualnu štetu?

Ako proces restrukturiranja ne uspije, odnosno proces nagodbe, otvorit će se stečaj. Taj dio odgovornosti je moj. Mislim da porezni obveznici neće u ovom trenutku, a neće ni ubuduće, snositi nikakvo dugovanje prema bilo kome. 

Čime vi to garantirate?

Time što porezni obveznici nisu sudjelovali u ovom financiranju, kao ni u jednom drugom prethodnom financiranju.

Što je s Ivicom Todorićem? Njegova zadnja današnja objava kaže da ste za jednog savjetnika angažirali izvjesnog gospodina koji vam je doveo Knighthead u šibenski TLM prije dvije godine. Kako to komentirate?

Od prvog dana sam rekao da ne želim komentirati napise na blogovima. Ja uopće ne znam tko stoji iza tih blogova. To da je Knighthead bio u TLM-u, svatko može znati da je to potpuno... 

Hoćete li se odazvati pozivu saborskog istražnog povjerenstva i otići odgovarati na njihova pitanja?

Ja sam tu u Hrvatskoj, na raspolaganju sam svim institucijama ove države za razliku od nekih drugih ljudi koji bi trebali dati odgovore na neka pitanja. I bit ću apsolutno. Na sve odgovaram. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene