Vladin povjerenik za Agrokor obratit će se javnosti s novostima oko Agrokora.


"Pozdrav iz reaktora, mogu vas obavijestiti da se jezgra polako počela hladiti", rekao je Ante Ramljak, vladin povjerenik za Agrokor, na početku svog obraćanja javnosti u sjedištu koncerna, dodajući da su u ovom trenutku stvari pod kontrolom, situacija se smiruje.

"Polako se okrećemo unutrašnjem restrukturiranju i razgovoru s dobavljačima", rekao je Ramljak, dodajući da paralelno razgovara s dobavljačima i bankama o potpisivanju Promemorije kojom bi se stavio moratorij za mjenice koje se ne bi naplaćivale do 31. svibnja.

"Nadam se da ćemo do kraja dana imati potpise većine dobavljača i banaka da možemo od ponedjeljka krenuti s mirnijom situacijom u razgovore o tome kako da taj dug prebacimo u konačnici na Agrokor", rekao je Ramljak. Svoj potpis na Promemoriju do trenutka njegovog obraćanja stavilo je petnaestak banaka i faktoring kuća koje čine 72 posto u ukupnoj sumi mjenica i novca. Potpisala su je i 62 dobavljača. 

"Mjenice ima 159 kompanija i one su ugrožene, ali ne bi sve imale problema u smislu kapitala. Međutim, dali smo rok do 31. svibnja da imamo moratorij na te mjenice jer je krajnji rok za prijavu ukupne tražbine 10. lipnja. Ako propadnu dogovori između nas i banaka, oni još uvijek imaju vremena prijaviti tražbinu prema kompaniji. Jasno da bi dio tih dobavljača bio financijski ugrožen, ali to više nije toliko rizično za cijeli sustav", rekao je Ramljak. 

Potvrdio je i da je odabrana međunarodna konzultantska kuća za restrukturiranje te da čekaju suglasnost. "Nadam se da ćemo početkom tjedna dobiti suglasnost i da će početi s radom", rekao je Ramljak.

Vladin povjerenik za Agrokor odbio je komentirati izjave ministra Gorana Marića o Agrokorovim štetnim ugovorima