Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovisnost o anoreksiji

Anoreksija sve popularnija kod mladih Hrvatica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod mladih djevojaka, jedna od najčešćih bolesti je anoreksija. Iako javno osuđivano, putem internetskih mreža anoreksične djevojke razmjenjuju iskustva kako što više smršavjeti.

Stručnjaci upozoravaju. Ni Hrvatska za tim ne zaostaje, na 100 djevojaka jedan je posto anoreksičnih, a tri posto bulimičnih. Internet nudi sve moguće savijete kako uspješno smršavjeti, ali ne samo to, već i kako to sakriti i od roditelja. 'Moje je iskustvo da one se međusobno u realnom životu ne vole družiti, zbog toga što su onda moguće usporedbe i uvijek im se čini da je ona druga mršavija, a na internetu se jako uspješno savjeti razmjenjuju', objasnila nam je Vesna Vidović, psihijatrica.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Doktorica Vidović godinama liječi osobe koje imaju poremećaj u prehrani. Kaže, problem je velik i mora mu se ozbiljno pristupiti. 'To je veoma ozbiljna situacija, jer je poznato da se anoreksične osobe hrane podrškom okoline i sebi sličnih osoba. I budući da to najradije nalaze na internetu, a internet je slobodan, teško je tome stati na kraj', naglasila je Vidović. Većini anoreksičnih i bulimičnih djevojaka uzor je poznata glumica Lindsey Lohan. Stručnjaci upozoravaju roditelje da prate koje stranice njihova djeca posjećuju na internetu. Također, moraju im razvijati samopouzdanje.

'U slučaju da primijete mršavljenje, roditelji se moraju odmah aktivirati te odlučno i brzo tražiti pomoć, jer se radi o situaciji koja se vrlo brzo razvija u ovisnost', istaknula je Vidović. Takve situacije, nažalost, rijetko kad imaju sretan završetak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene