Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kod mladih djevojaka, jedna od najčešćih bolesti je anoreksija. Iako javno osuđivano, putem internetskih mreža anoreksične djevojke razmjenjuju iskustva kako što više smršavjeti.


Stručnjaci upozoravaju. Ni Hrvatska za tim ne zaostaje, na 100 djevojaka jedan je posto anoreksičnih, a tri posto bulimičnih. Internet nudi sve moguće savijete kako uspješno smršavjeti, ali ne samo to, već i kako to sakriti i od roditelja. 'Moje je iskustvo da one se međusobno u realnom životu ne vole družiti, zbog toga što su onda moguće usporedbe i uvijek im se čini da je ona druga mršavija, a na internetu se jako uspješno savjeti razmjenjuju', objasnila nam je Vesna Vidović, psihijatrica.

Vezani članci Doniranje krvi, ilustracija Alarmantno stanje u splitskom KBC-u: Nedostaje zaliha krvi, evo gdje i kako možete donirati Slika nije dostupna Ima 25 kilograma, a javljaju joj se djevojke koje žele biti poput nje!

Doktorica Vidović godinama liječi osobe koje imaju poremećaj u prehrani. Kaže, problem je velik i mora mu se ozbiljno pristupiti. 'To je veoma ozbiljna situacija, jer je poznato da se anoreksične osobe hrane podrškom okoline i sebi sličnih osoba. I budući da to najradije nalaze na internetu, a internet je slobodan, teško je tome stati na kraj', naglasila je Vidović. Većini anoreksičnih i bulimičnih djevojaka uzor je poznata glumica Lindsey Lohan. Stručnjaci upozoravaju roditelje da prate koje stranice njihova djeca posjećuju na internetu. Također, moraju im razvijati samopouzdanje.

'U slučaju da primijete mršavljenje, roditelji se moraju odmah aktivirati te odlučno i brzo tražiti pomoć, jer se radi o situaciji koja se vrlo brzo razvija u ovisnost', istaknula je Vidović. Takve situacije, nažalost, rijetko kad imaju sretan završetak.