Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio list

Anketa: 47 posto Slovenaca podržat će ratifikaciju arbitražnog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za potvrdu arbitražnog sporazuma s Hrvatskom na referendumu zalaže se 47 posto Slovenaca, 35,5 posto ih je protiv, dok su ostali još neopredijeljeni, pokazala je anketa koju je objavio mariborski dnevni list ‘Večer’.

Telefonsku anketu na 700 ispitanika dobivenih metodom slučajnog odabira i starijih od 18 godina provela je krajem prošlog i početkom ovog tjedna agencija RM PLUS. Među onima koji su za ratifikaciju sporazuma što su ga lani u Stockholmu potpisali premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor nešto je više ženskih nego muških ispitanika. Potvrdu sporazuma natprosječno podupiru birači stranke Socijalnih demokrata premijera Boruta Pahora, a među onima koji arbitražni sporazum ne prihvaćaju i smatraju da ga na referendumu treba odbiti odskaču birači Slovenske demokratske stranke koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Vjerujete li da se dobro dobrim vraća? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Ilustracija Anketa Dnevnika Nove TV Koja vam je cijena kuglice sladoleda prihvatljiva? Pogledajte kako ste glasali

>> Türk: Računam da će arbitražni sporazum uspjeti

Po anketi koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko ‘Delo’ arbitražni sporazum na referendumu bi podržalo 50 posto slovenskih birača, 30 posto je protiv ratifikacije, a ostali su još neopredijeljeni. Hrvatski sabor ratificirao je arbitražni sporazum krajem prošle godine, dok je postupak ratifikacije u Sloveniji bio blokiran sve do prošlotjedne odluke slovenskog ustavnog suda da je sporazum u skladu sa ustavom. Parlament bi sada o ratifikaciji sporazuma trebao odlučivati na sjednici sredinom travnja, a onda bi, prema dogovoru premijera Boruta Pahora i čelnika političkih stranaka, o tome u konačnici odlučivali građani na referendumu. Referendum treba raspisati parlament, a prema najavama mogao bi se raspisati za sredinu lipnja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene