Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjeti za političku odluku

Türk: Računam da će arbitražni sporazum uspjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arbitražni sporazum je dobar i konstruktivan okvir da se riješi granično pitanje s Hrvatskom i sada su nastupili uvjeti da se o njemu donese politička odluka, izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju predsjednik Danilo Türk.

'Računam da će arbitražni sporazum uspjeti, sada postoje svi uvjeti da se donese politička odluka o sporazumu', rekao je Türk govoreći o najavljenom referendumu na kojemu će se Slovenci odlučivati o sporazumu. Predsjednik Türk zauzimao se za takozvani savjetodavni referendum na kojemu bi se arbitražni sporazum koji je premijer Pahor potpisao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor 'testirao' prije nego što ga ratificira parlament. No, Pahor se s političkim strankama dogovorio za obrnuti postupak pa će o ratifikaciji arbitražnog sporazuma najprije odlučivati parlament, a onda građani na referendumu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Prijevremeno glasovanje' Referendum u Sloveniji: Tuđe nećemo - svoje nedamo Slika nije dostupna 'Slovenska oporba mora smiriti loptu' Tuerk: Arbitraža bolja od sporazuma Drnovšek-Račan

Premda arbitražni sporazum za Sloveniju znači određeni rizik, ali rizik koji se racionalno može prihvatiti, sada o njemu treba donijeti konačnu političku odluku jer je i ustavni sud presudio da je posrijedi dobar i konstruktivan dogovor koji precizira postupak arbitraže a ne samu granicu, ocijenio je Tuerk u razgovoru za emisiju 'Studio city' drugog programa Slovenske nacionalne televizije.

>> O ratifikaciji s Hrvatskom prvo će odlučivati parlament

Govoreći o nedavnoj regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja koje su suorganizirale slovenska i hrvatska vlada, Türk je rekao kako se pokazalo da su njene ambicije bile veće od onoga što se moglo postići, no slično je bilo i s nedavnom svjetskom konferencijom o klimatskim promjenama u Kopenhagenu, ocijenio je slovenski predsjednik.

Po njegovim bi riječima Slovenija ubuduće u takvim regionalnim inicijativama morala paziti na umjerenost i realnost, a u inicijativama na Balkanu koji je važna regija u gospodarskom i političkom smislu, i slovenski prioritet, davati prednost bilateralnim odnosima sa svakom pojedinom državom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene