Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ivica Magdić prijetio je da će mi smrskati glavu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gordana Getoš Magdić svojevoljno je dala iskaz policiji u kojem je Branimira Glavaša i još neke pripadnike Samostalne uskočke satnije optužila za likvidacije osječkih Srba, ustvrdio je danas svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu njen prvi odvjetnik Radoslav Arambašić, kojega obitelj trećeoptužene u slučaju "selotejp" tereti da je zajedno s policijom od nje iznudio lažni iskaz.

"Ona nije osoba koju se na nešto može natjerat. Mlada je i pametna i nikakvo manipuliranje s njom nije moguće", kazao je Arabmašić, dodavši kako je svojoj klijentici najprije savjetovao da se brani šutnjom i upozorio je na kaznu koja bi joj po zakonu mogla biti izrečena.

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog u Milanu Progon ne prestaje U Moskvi uhićen još jedan odvjetnik Alekseja Navaljnog, razlog je nevjerojatan Slika nije dostupna Faber iznudio iskaz Gordane Getoš Magdić?

Po njegovim riječima, policija se tijekom ispitivanja ponašala
korektno i nije primjenjivala silu, a Gordana Getoš Magdić se na suradnju odlučila kada je shvatila da je suočena s višegodišnjim zatvorom jer ju je nekoliko svjedoka označilo kao osobu koja ih je novačila u SUS.

"S olakšanjem mi je rekla da se odlučila braniti istinom i iznijeti sve kako je bilo jer nije mogla prihvatiti mogućnost da bude kazneno procesuirana", kazao je svjedok. Prisjetio se kako mu je rekla da je unatoč drugačijim iskazima bila pijun, kuhala kavu i obilazila punktove.

>> Faber iznudio iskaz Gordane Getoš Magdić?

Arambašić tvrdi da nije primijetio da je Gordana Getoš Magdić u policiji bila zlostavljana, da je pred istražnim sucem potvrdila da je iskaz dala dobrovoljno, te da je tražila da joj dogovori status krunskog svjedoka.

No, njena mu je obitelj, kazao je, uskoro počela prijetiti, a otac
Andrija Getoš rekao mu je da je pokojni ako njegova kćer bude osuđena.

Po svjedokovim riječima, otac ju je uvjeravao da protiv nje nemaju ništa, te da je "sve prazna puška" i da je riječ o "udbaškim smicalicama".

Komentirajući optužbe obitelji Gordane Getoš Magdić kazao je da je iz njihovih iskaza vidljivo da nisu u stanju čak niti koncizno i logično lagati.

'Ivica Magdić prijetio je da će mi smrskati glavu, a zbog postupka mi je otet i sin', kazao je Arambašić.

Otac, brat i suprug trećeoptužene u slučaju "selotejp" izjavili su da je odvjetnik Arambašić, zajedno s bivšim načelnikom osječke policije Vladimirom Faberom iznudio iskaz, prijetio visokom zatvorskom kaznom, pa čak i oduzimanjem djeteta ako ne pristane na lažni iskaz, koji je kasnije povukla tvrdeći da je bila žrtva policijske brutalnosti.

Arambašić začuđen što je Getoš Magdić označila Glavaša nalogodavcem zločina 

Radoslav Arambašić, prvi odvjetnik trećeoptužene u slučaju "selotejp" Gordane Getoš Magdić izjavio je u nastavku današnjeg svjedočenja da je bio iznenađen kada je njegova
branjenica označila Branimira Glavaša kao nalogodavca ubojstava srpskih civila u ratnom Osijeku.

- Bio sam iznenađen jer sam bolje poznavao njega nego nju, kazao je Arambašić, nakon što je u cjelodnevnom svjedočenju odbacio optužbe obitelji Gordane Getoš Magdić da je s bivšim načelnikom osječke policije Vladimirom Faberom iznudio njen iskaz, prijeteći joj visokom zatvorskom kaznom i oduzimanjem djeteta.

Arambašić tvrdi da je Gordanu Getoš Magdić upozorio da govori samo o stvarima za koje zna da su se dogodile. 

- No, ona je kazala da neće robijati za drugoga jer nije odgovorna i ima malo dijete, rekao je Arambašić.

Stoga je, kaže, pristao na njen zahtjev da ode u Zagreb i ishodi joj status krunskog svjedoka. Razgovor s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, kojega poznaje iz studentskih dana, dogovorio mu je Faber. No, Bajić je, tvrdi Arambašić, odbio mogućnost da Gordana Getoš Magdić umjesto na optuženičkoj klupi završi kao svjedok.

Uz ostale optužbe obitelji trećeoptužene Arambašić je odbacio i tvrdnje da je na "prljav način" morao raditi zbog vlastitih grijeha iz prošlosti, odnosno da postoji snimka iz rata na kojoj je zabilježeno da je "okrvavio ruke". To je nazvao običnim glupostima, ističući da mu nitko ranije tu navodnu snimku nije niti spomenuo.

Niti nakon šest i pol sati rasprave, odnosno do kraja radnog vremena suda, nisu iscrpljena sva pitanja obrane i optuženika odvjetniku Arambašiću, pa će se njegovo svjedočenje nastaviti 31. siječnja.

Očekuje se da bi na toj raspravi trebali biti saslušani i novi
svjedoci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene