Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je zbog dijagnoze talasemije minor oslobođen odlaska u vojsku.


Andrej Plenković je zbog urođene anemije oslobođen služenja vojnoga roka u JNA.

Vezani članci Premijer na Europskom tjednu sporta (Foto: Filip Kos/PIXSELL) - 2 Premijer odmjerio snage s mladom suparnicom u obaranju ruke: ''Sport je prijateljstvo i uživanje, a ne nasilje'' Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Vukovarski gradonačelnik Penava otkrio hoće li podržati Kolindu Grabar-Kitarović u utrci za novi mandat

"Odgovorno tvrdim da moja urođena anemija ni na koji način negativno ne utječe na obnašanje moje premijerske dužnosti. Iako je to načelno moja privatna stvar, zbog prirode posla koji obavljam želim razjasniti tu situaciju pred hrvatskom javnosti", izjavio je za Nacional premijer Plenković.

"Obveze služenja vojnog roka trajno sam oslobođen još za vrijeme trajanja mog srednjoškolskog obrazovanja, dakle prije punih 30 godina. Tijekom liječničkog pregleda konstatirano je da imam tzv. mediteransku anemiju, radi se o tipu talasemija minor", rekao je Plenković.

Objasnio je kako je talasemiju naslijedio po obiteljskoj liniji koju ima više članova njegove uže i šire obitelji.

"Simptomi bolesti očituju se u obliku intolerancije na zahtjevnije fizičke napore što je izazivalo brže zamaranje i teže podnoštenje fizičkih napora što me tada limitiralo da se, primjerice, rekreativno bavim sportom", kazao je premijer dodavši da je kao terapiju uzimao preparate željeza.

ŠTO JE TALASEMIJA MINOR?

Talasemija je nasljedni krvni poremećaj, koji karakterizira manjak hemoglobina i crvenih stanica u tijelu. Postoji nekoliko vrsta talasemija, uključujući alfa-talasemije, beta-talasemije, Cooley anemija te Mediteranska anemija.

Ukoliko je bolest prisutna samo kod jednog roditelja, dijete može razviti talasemiju minor zbog jednog oštećenog gena, odnosno najblaži oblik koji je očito prisutan kod premijera Plenkovića.

Znakovi talasemije mogu se javiti već pri rođenju, dok se kod drugih oni mogu javiti tijekom prve dvije godine života. Kod talasemije minor simptoma bolesti nema ili su vrlo blagi.

Liječenje talasemije ovisi o tipu bolesti i njezinoj težini:

1. Tretmani za blagu talasemiju – znakovi i simptomi blage talasemije obično su neprimjetni, no može biti potrebno liječenje koje uključuje povremene transfuzije krvi, osobito nakon operacije, nakon poroda ili kod komplikacija.

2. Tretmani za umjerenu do tešku talasemiju mogu uključivati:

Česte transfuzije krvi – obično svakih nekoliko tjedana. Tijekom vremena, transfuzija krvi uzrokuje nakupljanje željeza u krvi, što može oštetiti srce, jetru i druge organe. Kako bi se oslobodili željeza, možda će oboljeli morati uzimati lijekove.

Teški slučajevi talasemije mogu se liječiti i presađivanjem matičnih krvnih stanica.