Europska unija spremna je podržati napore susjednih zemalja, rekao je premijer Andrej Plenković prije početka virtualnog zagrebačkog samita država članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

Galerija


Uoči virtualnog sastanka država članica Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana, premijer Andrej Plenković rekao je da se ovim sastankom šalje poruka da je EU spreman podržati napore zemalja zapadnog Balkana.

Vezani članci Održan zagrebački samit - 2 Zemlje EU-a usvojile Zagrebačku deklaraciju, Plenković poručio: ''Zapadni Balkan nije zaboravljen, uz vas smo'' Premijer najavio što nas čeka na predsjedanju Vijećem EU-a Premijer otkrio što nas čeka na predsjedanju Vijećem Europske unije, govorio i o novom proračunu Unije

Istaknuo je i poruku koja se šalje prema Bosni i Hercegovini kojoj Hrvatska želi pomoći u europskom putu. ''Gdje želimo da se osiguraju jednaka prava za sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i sve druge koji žive u BiH, osobito u pogledu njihove legitimne zastupljenosti u institucijama te želimo podržati i razgovore koji se vode između Srbije i Kosova'', rekao je Plenković.

Poručio je da Europska unija financijski podržava šest zemalja susjednih Hrvatskoj u borbi protiv pandemije koronavirusa. ''Europska komisija priprema veliki paket ekonomske pomoći koji će pratiti i redovita izvješća o napretku ovih zemalja'', kazao je premijer.

Plenković ističe da se zagrebačkim samitom šalje i poruka koja se odnosi na politiku proširenja. ''A to je izmijenjena metodologija pregovora o pristupanja. Upravo s tim ambicijama idemo sada cijelo popodne u formatu 27 članica i šest susjednih država zajednički raspraviti kako dalje intenzivirati suradnju i omogućiti im da nastave prema cilju, a to je europski put ovih država'', zaključio je premijer.