Andrej Plenković (Foto: AFP)
Andrej Plenković (Foto: AFP)

U petak se u Sarajevu održava zajednička sjednica vlada Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a uoči sastanka premijer Andrej Plenković sastao se s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i s članovima Predsjedništva.


Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u četvrtak u Sarajevo uoči održavanja zajedničke sjednice vlada Hrvatske i BiH zakazane za petak, i po dolasku u glavni grad BiH odvojeno se sastao s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i s članovima Predsjedništva.

"Očekujem da sutrašnji sastanak otvori put ministrima da unaprijede odnose u pojedinim područjima. Na taj smo način poslali stratešku poruku o BiH kao našoj susjednoj, prijateljskoj državi kojoj želimo pružiti ruku na europskom putu", rekao je Plenković novinarima nakon sastanka.

"Smatramo da je to ključ njezinog kvalitetnog funkcioniranja, a ujedno želimo i riješiti neka otvorena pitanja", dodao je.

U priopćenju objavljeniom nakon susreta navedeno je kako su dvojica premijera razgovarali o mnogobrojnim pitanjima koja će se naći na dnevnom redu sutrašnje zajedničke sjednice.

Ističe se kako su obojica izrazili zadovoljstvo suradnjom i dinamikom razvitka odnosa dviju prijateljskih zemalja posvećenih promociji stabilnosti i napretka regije. Istaknuli su važnost suradnje vlada na bilateralnoj,kao i multilateralnoj razini s ciljem ubrzanja euroatlantskih integracija regije.

Ocjena je kako održavanje zajedničkih sjednica vlada ubrzava rješavanja značajnih bilateralnih pitanja i doprinosi poboljšanju političkih odnosa u cijeloj regiji.

Premijer Plenković je tijekom susreta sa Zvizdićem kazao kako već sama činjenica da je Vlada Hrvatske u Sarajevu pokazatelj opredjeljenosti Hrvatske za jačanje dobrosusjedske suradnje u regiji, kao i potpore euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je pak zahvalio premijeru Plenkoviću na kontinuiranoj potpori Hrvatske euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Izrazio je zanimanje njegove zemlje za izradu i provedbu zajedničkih projekata usmjerenih ka povezivanju, gospodarskom napretku i ubrzanju kretanja ljudi, roba i kapitala.

Očekuje se kako će nakon zajedničke sjednice vlada u petak biti potpisano najmanje pet međudržavnih sporazuma, ugovora i protokola vezanih za europsko partnerstvo, turizam, mlade, nestale osobe te za zaštitu tajnih podataka. (Hina)