Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković o arbitraži

"Ova nas presuda ni na koji način ne obvezuje niti je namjeravamo primijeniti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) završila je sa sjednicom stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća koja je počela u 18 sati.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u srijedu navečer nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, kako ih je izvijestio u vezi s predstojećim susretom sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i odnosima sa Slovenijom te je najavio odlazak u Sarajevo Vlade Republike Hrvatske koja će ondje u petak održati zajednički sastanak s Vijećem ministara BiH, prvi puta nakon sedam godina.

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

 Na tom će se sastanku razmotriti brojna pitanja u međusobnim odnosima i dogovoriti hodogram rješavanja i unaprijeđenje suradnje, istaknuo je premijer Plenković.

Na novinarski upit potvrdio je da je kolege iz vrha HDZ-a upoznao s promišljanjima Vlade RH glede odluke Arbitražnog suda u graničnom sporu sa Slovenijom, te naglasio da je dobio potporu za vrlo jasan i čvrst stav hrvatske Vlade koji se temelji na odluci iz srpnja 2015. kada je Hrvatski sabor donio odluku o izlasku Republike Hrvatske iz arbitražnog postupka.

"HDZ stoji čvrsto u obrani nacionalnih interesa i pitanja državnog teritorija i granica; za nas je arbitraža zbog protupravnog djelovanja Slovenije neprihvatljiva, smatramo da je kompromitirana i iz nje smo izašli sukladno međunarodnom pravu, a zbog kršenja samih pravila arbitraže i odredbi međunarodnog prava od strane Slovenije. Ono što želimo je nastavak dijaloga sa slovenskom stranom i ne želimo nikakve jednostrane poteze i želimo to otvoreno pitanje rješavati u dijalogu sa Slovenijom kroz vrijeme koje je pred nama", poručio je premijer Plenković.

Nema mehanizma koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu arbitražne odluke

Upitan što ako Slovenija bude inzistirala na provedbi presude Arbitražnog suda, Plenković je odgovorio kako nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nije stranka, i to, naglasio je "moramo do kraja razjasniti hrvatskoj javnosti".

Hrvatska pozicija je jedna, slovenska druga, vodit ćemo dijalog, ići ćemo s našim stavovima i saslušati slovenske, dodao je Plenković.

Upitan je li možda bilo propusta hrvatske diplomacije u protekle dvije godine da bi se hrvatske partnere dodatno upoznalo s hrvatskim argumentima, Plenković je kratko odgovorio - ne.

"Treba imati na umu da ta tema nije od kapitalnog značaja za bilo koju instituciju ili međunarodnu zajednicu u cjelini", naglasio je hrvatski premijer.

Podsjetio je kako je Hrvatska svoje odluke donijela 2015. godine, nakon što je Slovenija kompromitirala arbitražni postupak; jasno je dala ne samo stav Hrvatskog sabora i poduzela sve potrebne radnje prema Bečkoj konvenciji i pravu međunarodnih ugovora koje su bile sasvim dostatne, nego se pojasnila hrvatska pozicija. I u onom trenutku kada smo napustili proces, mi smo s tim na neki način definirali okvir koji postoji, istaknuo je Plenković.

Što o tome misli netko drugi i iz kojih razloga i zašto, nije bitno nego je bitan čvrst i jasan stav da nas ta presuda ni na koji način ne obvezuje niti je namjeravamo primijeniti, zaključio je predsjednik hrvatske Vlade.

Na navodne slovenske tvrdnje da će zatražiti od SAD-a da se odredi prema tom pitanju, tj. da ako hrvatska Vlada ne poštuje arbitražnu odluku da se ne mora poštivati ni Daytonski sporazum, Plenković je rekao kako se - nakon svega što je protupravno napravljeno od slovenske agentice i od Slovenije imenovanog arbitražnog suca - ne sjeća da su u istom omjeru takav kontaminiran proces i Daytonsko-pariški mirovni sporazum, iza kojeg je stala cijela međunarodna zajednica kako bi okončala rat u BiH.

"Ne znam tko je to (u Sloveniji) i kako izjavio; no to, ne da nisu kruške ni jabuke, nego ni čak ni isti žanr aktivnosti", zaključio je premijer Plenković.

Večerašnja redovita sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a posljednja je prije ljetne stanke, a idući sastanak Plenković je najavio početkom rujna.

"To je sporazum između Hrvatske i Slovenije i neće ga riješiti nitko osim Hrvata i Slovenaca"

Teme sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bili su odnosi sa Slovenijom, zajednička sjednica Vlade i ministara BiH koja se treba održati u petak te aktualni politički događaji.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović, koja je pratila događaje ispred središnjice HDZ-a u Zagrebu, upitala je po dolasku u središnjicu, bivšeg ministra vanjskih poslova Davora Ivu Stiera, hoće li se raspravljati i o njemu na sjednici. Stier je odgovorio da se neće raspravljati o njemu, nego o aktualnim političkim temama.

Gordan Jandroković je poručio po dolasku u središnjicu da je riječ o uobičajenoj sjednici Predsjedništva stranke, koja se održava jedanput mjesečno. Od tema je istaknuo sjednicu Vlade RH u BiH te raspravu o rješenju Arbitražnog suda te ponovio da ta odluka za Hrvatsku nema nikakvu težinu.

"Vidjet ćemo kako ćemo dalje u bilateralnim razgovorima sa Slovenijom tražiti rješenja za to pitanje", poručio je Jandroković.

Na pitanje je li Hrvatska mogla učiniti više na diplomatskom planu po izlasku iz arbitražnog postupka, nakon što je isti bio kompromitiran od strane Slovenije, Jandroković je rekao da on "nema precizne informacije o tome". Poručio je da je u to vrijeme bio samo saborski zastupnik.

Novinari su mu kontrirali pitanjem da je bio tad u odborima koji su se bavili vanjskom politikom. "Nisam bio u izvršnoj vlasti", odgovorio je Jandroković.

"Vjerujem da je učinjeno dovoljno", poručio je na kraju. Dodao je kako će granično pitanje sa Slovenijom Hrvatska rješavati bilateralnim putem.

"Kad se dvoje ljudi ne mogu dogovoriti, onda moraju razgovarati i pregovarati. Dakle, nema trećeg rješenja, razgovarat ćemo", istaknuo je Jandroković.

Komentar prije sjednice Predsjedništva HDZ-a dao je i Miro Kovač, još jedan bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova. Poručio je da je Hrvatska napravila sve što je trebala napraviti da izađe iz arbitražnog sporazuma, koji je bio kompromitiran.

"Mi smo htjeli naći rješenje mimo ove kontaminirane arbitraže, no Slovenija to nije htjela. prema tome, arbitražu se ne može implementirati, zato što bi to bilo kršenje Ustava. Hrvatska je pravna država i mi nudimo Sloveniji da sjednemo za stol i da to rješimo kao susjedi, bilateralno", poručio je Kovač.

"To je sporazum između Hrvatske i Slovenije i neće ga riješiti nitko osim Hrvata i Slovenaca", istaknuo je na kraju Kovač, odgovarajući na pitanja o poruci Europske komisije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene