Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi predsjednik HDZ-a Adrej Plenković sastao se sa šefovima diplomatskih misija država sa sjedištem u Zagrebu.


"Proteklih dana zaista je bio velik broj zahtjeva veleposlanika i drugih diplomatskih predstavnika za kontakte s HDZ-om i stoga smo htjeli u izravnoj komunikaciji, prije svega predstaviti osnovne smjernice našeg političkog djelovanja uoči izvanrednih parlamentarnih izbora 11. rujna, prenijeti one glavne poruke koje se odnose na naše prioritete, a to je ono što sam već naglasio, dakle vratiti vjerodostojnost HDZ-u kao stranci koja je članice Europske pučke stranke, čvrsto pozicionirati HDZ na desnom centru u Rh i time dati doprinos europskoj matici, onoj obitelji koja upravlja ne samo ključnim institucijama EU, nego ima upravljački mandat i sposbnost u brojnim državama članicama EU.

Vezani članci Tomo Medved Tomo Medved uoči užeg Predsjedništva: ''Razgovarat ćemo o svemu, nema tabu tema'' Premijer Andrej Plenković dolazi na sjednicu Kluba HDZ-a ''Što mislite, da sam oduševljen?'': Premijer Plenković o odlasku ministara u famozni Klub, čak i u vrijeme lockdowna

Drugo je da smo rekli da želimo biti stranka koja će Hrvatskoj pridonijeti u smislu političke stabilnosti, budući da smo znali sve ključne nacionalne zadaće, koje su bile pred nama u proteklih 25 godina, realizirati. Sad želimo i u kontekstu novih izazova, internih i međunarodnih, upravo taj signal, pouzdanosti, preoznatljivosti i zaštite nacionalnih interesa pokazati i hrvatskim biračima.

Također smo rekli da želimo naglasiti aspekt pravne sigurnosti. On se odnosi na učinkovito pravosuđe, na učinkovitu javnu upravu i odnosi se na borbu protiv korupcije i sve one aspekte koji daju pozitivan signal i za naše pravne i gospodarske subjekte, ali isto tako i za sve one koji žele poslovati i ulagati u Hrvatskoj, te kvalitetan okvir za gospodarski rast i razvoj, što je u srži našeg programa, što ćete vidjeti i tijekom idućeg tjedna, kad će program biti predstavljen. On se ovih dana finalizira i s njim ćemo izaći predhrvatsku javnost i staviti u prvi plan i zapošljavanje mladih i dostojanstven život naših građana treće dobi, i poreznu reformu, i takvu konjukturu, koja će omogućiti puno veći rast BDP-a do kraja mandata naše buduće Vlade.

I u konačnici, kao stranka koja favorizira socijalno tržišno gospodarstvo, želimo pomoći u provedbi ključnog načela, kršćanskog načela, načela solidarnosti i za socijalnu uključenost i za socijalnu pravdu, a to znači održivi zdravstveni, mirovinski i socijalni sustav, potpora osobama s invaliditetom, kojih u Rh ima preko 500.000 i naravno svima onima koji u okvirima primanja trebaju imati dostojanstven život. To je ono što je ključno. Osvrnuli smo se i na sve aktualne međunarodne aspekte, prije svega trenutnu krizu kad je riječ o terorizmu ili novim fenomenima s kojima smo suočeni, izbjegličko-migracijsku krizu, prioritetnu usmjerenost prema BiH na njenom putu prema EU, zaštitu jednakopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda, te pitanja odnosa sa Srbijom", rekao je novinarima šef HDZ-a ANdrej Plenković nakon sastanka s diplomatima.

Podsjetimo, Plenković je u ponedjeljak nakon niza sastanaka u središnjici HDZ-a, najavio i prezentaciju nacrta programa užem vodstvu stranke ovog, a širim partnerima idućeg tjedna.

U HDZ-u vjeruju kako je rezultat najnovijih anketa CROBAROMETAR tek početak njihova rasta te kako će već u idućim anketama prestići suparnike, ali i pobijediti na izborima u rujnu. Smanjivanje razlike za političkim suparnicima u HDZ-u su, kažu, očekivali.

"Za mjesec dana ćemo imati situaciju da je HDZ jači od SDP-a", samouvjereno je izjavio tehnički ministar Oleg Butković (HDZ).

Plenković: Apsolutno je neprimjerena srbijanska nota zbog Stepinca

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković „apsolutno neprimjerenom“ nazvao je u srijedu notu koju je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak uručilo hrvatskom veleposlaniku u Beogradu, a u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu.

„Očekujem jasan i decidiran odgovor kojim se takva nota ocjenjuje kao neprihvatljiva od strane Ministarstva vanjskih poslova i to smo već dogovorili sa ministrom Mirom Kovačom“, rekao je Plenković novinarima nakon što se u Središnjici HDZ-a sastao sa šefovima diplomatskih misija država sa sjedištem u Zagrebu.

Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću uručena je nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, te podsjeća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Plenković je novinarima rekao kako se na sastanku nisu spominjali današnji događaji u Srbu, gdje je u organizaciji SNV-a i SABA-a, proslavljan Dan ustanka naroda Like.

„Nije bilo riječi o tome“, rekao je Plenković i naglasio da HDZ i hrvatska država obilježavaju Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, da je 27. srpnja za vrijeme komunizma bio dan kada se to obilježavalo, te da je „on nerijetko korišten i za manipulaciju , pa i za stvaranje kompleksa hrvatskom narodu“. „Politika HDZ-a je da poštuje antifašizam, budući da je on spomenut i u hrvatskom Ustavu“, naglasio je šef HDZ-a i poručio da je želja HDZ-a da u ovoj izbornoj kampanji šalje poruku stabilizacije, jedinstva i dijaloga te zatvaranja otvorenih pitanja sa Srbijom.

„Sukladno hrvatskom zakonu osuđujemo apsolutno takva obilježja, kao i sve totalitarne režime i poštujemo patnje hravtskoga naroda“, odgovorio je Plenković na upit je li trebalo kažnjavati brojna ustaška obilježja kojih je bilo u Srbu.

Plenković: Radimo na pojednostavljenju poreznog sustava

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu novinarima kako se u HDZ-u radi na pojednostavljenju poreznog sustava, pojedinosti nije želio iznositi, no najavio je da će HDZ-ov program biti predstavljen do kraja idućeg tjedna.

'Postoji radna skupina koju vodi Zdravko Marić, ministar financija (…). radna skupina ide za pojednostavljenjem našeg poreznog sustava, za rasterećenjem sustava koji će na taj način generirati i dovoljan prihod proračuna i smanjiti opterećenje građana i poduzetnika. O tome ćemo sada imati prezentaciju naše radne skupine koju vodi Ivana Maletić. Kada program bude gotov i usuglašen sa strankama koje će ići sa nama u izbore, mi ćemo ga predstaviti javnosti, to će biti do kraja idućeg tjedna', rekao je Plenković.

Nije otkrio koji bi se porezi eventualno mogli smanjiti. 'To će Ivana Maletić reći idući tjedan', odgovorio je novinarima. Ipak, navodi kako je u 'srži' programa kvalitetan gospodarski rast i razvoj, najavljuje da će se u prvi plan staviti zapošljavanje mladih, dostojanstven život umirovljenika, porezna reforma i konjunktura koja će omogućiti puno veći rast BDP-a do konca mandata buduće vlade.

Govoreći o sastanku s veleposlanicima, Plenković kaže da se željelo u izravnoj komunikaciji predstaviti osnovne smjernice političkog djelovanja uoči parlamentarnih izbora, prenijeti glavne poruke koje se odnose na HDZ-ove prioritete, a to je vratiti vjerodostojnost stranci koja je članica Europske pučke stranke, čvrsto ju pozicionirati na desnom centru i dati doprinos europskoj matici.

Drugo, rekli smo da želimo biti stranka koja će pridonijeti stabilnosti, rekli smo i da želimo naglasiti segment pravne sigurnosti što znači učinkovito pravosuđe, javnu upravu i borbu protiv korupcije", izjavio je Plenković.

Navodi da su reakcije veleposlanika na program bile pozitivne, a na pitanje hoće li u njemu biti prostora za obećanje od tisuću eura za svako novorođeno dijete odgovara da će HDZ-ova vlada ići će za tim da pomogne opstojnost hrvatskog naroda i da pomogne obiteljima i smanji negativni prirodni priraštaj.

O listama idući tjedan

Plenković je najavio da će HDZ o kandidacijskim listama za parlamentarne izbore odlučivati idućeg tjedna te ponovio kako je otvoren za suradnju s Mostom.

'Danas smo uputili dopis županijskim i zagrebačkoj gradskoj organizacijama HDZ-a, kao i stranačkim zajednicama, apostrofirali smo nužnost da se vodi računa o ravnopravnosti spolova, a o listama ćemo nakon toga odlučivati idućeg tjedna', rekao je Plenković.

Glede pregovora s mogućim HDZ-ovim partnerima, kaže da još uvijek traju neke konzultacije i da će javnost sve znati na vrijeme.

Zadovoljan je istraživanjima o snazi političkih stranaka koja pokazuju rast popularnosti HDZ-a. 'U odnosu na kraj lipnja, kada je potpora HDZ-u bila nešto iznad 21 posto, sada je skočila na 31, 6 posto, što znači da smo na svaka tri birača dobili još jednoga', izračunao je Plenković i naglasio da je time postignut ključan cilj HDZ-ove unutarstranačke kampanje.

'Ostvarili smo vrlo veliki napredak i u vraćanju vjerodostojnosti HDZ-a, novog smjera i preduvjete za odličnu izbornu utakmicu u koju idemo sa velikom ambicijom i ambicijom da pobjedimo', poručio je šef HDZ-a. (B.V./Hina)