Andrej Plenković (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se medijima.


Komentirao je odluku Božidara Kalmete, zadarskog gradonačelnika i jednog od istaknutijih članova HDZ-a, o odustajanju od parlamentarnih izbora.

'Razumijem i cijenim njegovu odluku. Pokazao je da je odgovoran jer se želi koncentrirati na zadaće gradonačelnika. Veselim se njegovom velikom doprinosu našoj pobjedi na izborima. Gospodin Kalmeta ostaje u užem vodstvu HDZ-a', rekao je Plenković.

Na pitanje novinarke Nove TV Ivanke Čuljak je li razlog njegovog odustajanja optužnica koja se vodi pored Kalmete, Plenković je kratko odgovorio: Nije.

Izborni program u četvrtak

Predsjednik HDZ-a najavio je da će HDZ svoj izborni program prihvatiti na Središnjem odboru stranke, planiranom za četvrtak, kada će biti dogovoreno i predstavljanje programa. Glavne će mu odrednice biti usredotočene na gospodarstvo i poduzetništvo.

Za HDZ je, ističe, važna reforma obrazovanja, prioritet je HDZ-ove vlade da se „i za istraživanje i za razvoj sa sadašnjih 0,8 posto izdvaja dva posto“. Želimo da obrazovanje bude jedno od ključnih tema hrvatske budućnosti, a HDZ-ov je program u cijelosti orijentiran budućnosti, naglasio je Plenković.

Smatra da je reforma obrazovanja pitanje oko kojega je potreban nacionalni konsenzus, poručuje da se reforma nastavlja, da imenovana povjerenstva rade i dalje svoj posao….

Upitan bi li pozvao Borisa Jokića da se vrati na čelo Kurikularne reforme, Plenković uzvraća da „nije bitan ni jedan pojedinac“, da nitko ne može privatizirati proces. „Mislim da je bilo puno manipulacija oko Kurikularne reforme: Proces se nastavlja. U Hrvatskoj ima jako puno stručnjaka i važno je da budu uključeni“, kaže Plenković.

Bandić ima specifičan stil

Odmjereno je reagirao na usporedbe predsjednika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića sa dr. Franjom Tuđmanom, na etiketiranje njega i Milanovića „pripravnicima“.

„Bandić ima specifičan stil komunikacije, u vremenu smo pretkampanje i razumljivo je da svatko zagovara svoje adute“, odgovara Plenković.

Kaže i da je „lijepo“ da Bandić cijeni postignuća prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a, ali smatra da članovi HDZ-a imaju najviše razloga poistovjetiti se s njegovim rezultatima.

Ćiri su vrata HDZ-a uvijek otvorena

Osvrnuo se i na najavu bivšeg nogometnog izbornika Ćire Blaževića da napušta HDZ. „Ćiro Blažević je moj dragi prijatelj, jako mi je simpatičan njegov današnji intervju (…)da sam shvatio da očekuje neku prominentnu ulogu u hrvatskom športu, što nisam iz naše konverzacije, možda bi o tome razgovarali. Mislim da su vrata HDZ-a za njega uvijek otvorena“, poručio je Plenković.

Nije otkrivao detalje izbornih listi, tek je ponovio da će ih stranka predati u propisanom zakonskom roku. Vidjet će te, bit će i osvježenja i nekih poznatih lica, kazao je. (Hina/D.L.)