Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade te ministar obrane Damir Krstičević zajedno su obišli vojarne na području Sinja i Zadra.


Bok uz bok u Sinju hodaju premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević koji je ranije ovog tjedna rekao da podnosi ostavku, ali je premijer nije želio prihvatiti.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o unutarstranačkim izborima: "HDZ je najsnažniji kada je jedinstven" Damir Krstičević otvorio MSAP u Zemuniku (Foto: Marko Dimic/PIXSELL) Damir Krstičević : "U Zemuniku može biti novi NATO-ov centar izvrsnosti"

I ne bi ništa bilo čudno da je priča stala na tome. Ali ni treći dan ne znamo je li on ministar u ostavci ili nije. Odlazi li Krstičević ili ostaje, sam se nije decidirano izjasnio, nego već danima govori da je ministar dok ga ne razriješi Sabor.

Upitan ostaje li na čelu Ministarstva obrane, Krstičević je rekao: "Ratni zapovjednik IV. gardijske brigade se nikad ne predaje, a ja ću činiti sve ono što sam i dosad činio. Čast mi je služiti svojoj domovini. Treba mi vrijeme da se odmorim, otići ću u Dalmaciju sa svojom obitelji malo se odmoriti, a nakon toga ću donijeti odluku. U stalnom sam kontaktu s premijerom".

Situaciju oko ostavke komentirao je i premijer riječima: "Damira Krstičevića hrvatski narod voli, ja ga cijenim i kao političara i kao čovjeka koji doprinosi u Vladi. Ja se nadam da ćemo nastaviti suradnju. Vlada i ministar funkcioniraju normalno".

Danas je ministar Predrag Štromar iz redova HNS-a komentirao (ne)davanje ostavke ministra obrane kazavši: ''Krstičević je ministar i podpredsjednik u Vladi i nadam se da će to i ostati''.

Podsjetimo, Vlada je zbog velikih požara koji su harali Dalmacijom početkom tjedna i vatre koja je ušla u drugi najveći grad u Hrvatskoj, Split, dobila velike kritike javnosti. Građani su imali osjećaj da sustav ne funkcionira, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iz Salzburga, u kojem se nalazila za vrijeme požara, poručila je da misli da je vojska trebala na teren izaći ranije. Zbog te kritike ministar Krstičević kazao je da podnosi ostavku.

Međutim, premijer je rekao da ostavku neće prihvatiti. Krstičević je, upitan o tome povlači li ostavku, rekao da će biti ministar dok ga ne razriješi Sabor.

Otvorenje vojarne "126 brigade HV-a" u Sinju

Na svečanom otvorenju vojarne "126. brigade HV-a" u Sinju bili su i predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji su tom prigodom istaknuli važnost Hrvatske vojske u očuvanju teritorijalnog integriteta države te u pomaganju prilikom elementarnih prirodnih nepogoda, poput nedavnog požara na splitskom području.

Premijer je naglasio kako mu je posebice drago što se Hrvatska vojska vraća u viteški Sinj, grad alkara i velike povijesti i kulturne baštine, grad hrvatskog ponosa i domoljublja.

"Činjenica da je u Sinju sada smještena Inženjerijska bojna Gardijske mehanizirane brigada Hrvatske kopnene vojske s ukupno 250 vojnika je dobro za brze reakcije koje bi hrvatske oružane snage i naša postrojba mogle imati na ovom području, kako u obrani teritorijalnog integriteta Hrvatske tako i u pomoći koju Oružane snage pružaju u različitim nepogodama poput ove kakvoj smo svjedočili proteklih dana u okolici Splita", naglasio je Plenković u govoru.

Dodao je kako je postrojba koja je sada smještena u novootvorenoj vojarni u Sinju premještena iz Knina, te kako je današnje otvorenje velik dan u ostvarenju ciljeva i programa sadašnje Vlade osobito "kad je riječ o politici približavanja Hrvatske vojske hrvatskom narodu".

U izjavi novinarima nakon svečanosti, premijer Plenković je istaknuo kako je novootvorena vojarna u Sinju jedna od četiriju koje se planiraju otvoriti - još u Vukovaru,Varaždinu i Pločama - radi funkcionalnijega teritorijalnog raspoređivanja Hrvatske vojske. Rekao je kako je to inicijativa ministra Krstičevića.

"Usklađenost profesionalnih obveza s obiteljskim životom vojnika je i politika naše Vlade, ali ministar Krstičević poseban akcent stavlja na dignitet hrvatskih vojnika i njihovu kvalitetu života. Na tome mu čestitam kao i na drugim zadaćama koje poduzima gotovo godinu dana", istaknuo je premijer Plenković.

Napušta se koncept "putujuće vojske"

Krstičević je u govoru naglasio da Hrvatska "napušta koncept putujuće vojske".
"Napuštamo koncept putujuće vojske jer vojska u 21. stoljeću ne smije biti u šumama. Hrvatskoj vojsci je mjesto tamo gdje je uvijek bila - uz hrvatski narod Cetinske krajine", rekao je Krstičević na svečanosti otvorenju vojarne u Sinju.

Ocijenio je da je povratak HV-a u Sinj od velike koristi jer pridonosi podizanju kvalitete života hrvatskih vojnika.

"Ponosan sam na Hrvatsku vojsku, na njenom predanom radu i pomoći našem narodu. Vidio sam njenu čvrstinu i odlučnost i u borbi protiv požara u okolici Splita. Hrvatski su vojnici u toj situaciji pokazali da su hrvatske uzdanice onda kada je najteže. Vjerujem kako uz tako motivirane Oružane snage i uz zajednički angažman svih čimbenika sustava nema nesavladivih prepreka", rekao je Krstičević.

U izjavi novinarima rekao je kako je u novoj strategiji nacionalne sigurnosti potrebno "i partnerstvo za sigurnost".

"Vidjeli smo u ovoj situaciji oko požara na splitskom području kako još bolje trebamo uvezati državne institucije koje se bave sigurnošću, ali i da želimo u taj naš sustav domovinske sigurnosti, kao što smo imali i u Domovinskom ratu, uključiti i građane, udruge građana, braniteljske udruge i da u jednoj sinergiji možemo pravilno reagirati", istaknuo je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov istaknuo je u govoru kako Oružane snage uvijek među prvima pomažu u slučajevima bilo kakve ugroze stanovništva, što smo ovih dana svjedočili i u protupožarnim aktivnostima. Novootvorenom vojarnom u Sinju Hrvatske će oružane snage, kako je rekao general Šundov, i "brže moći reagirati ako zatreba."

Posjet Zemuniku

Plenković i Krstičević su se u petak u Zemuniku susreli s pripadnicima zračnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH koje sudjeluju u gašenju požara te istaknuo kako je došao prije svega iskazati poštovanje hrvatskim pilotima i hrvatskom zrakoplovstvu, reći hvala za sve što rade.

Govoreći o požrtvovnosti hrvatskih pilota, premijer je rekao kako kada god vremenski uvjeti dopuštaju, zrakoplovi lete, piloti odrađuju svoj posao, pomaže im Hrvatska vojska u svim segmentima i civilne institucije i ta sinergija očituje se neprestano ovih dana. Zahvalio im je i na međunarodnom angažmanu.

"Jučer smo donijeli odluku da se pomogne u gašenju požara u Crnoj Gori, a u Izraelu su pokazali najvišu profesionalnu razinu aktivnosti i doprinos. I na tome im zahvaljujem, kao i cijeloj Hrvatskoj vojsci s ministrom obrane na čelu, na svemu što rade za Hrvatsku i u gašenjima požara", kazao je premijer Andrej Plenković nakon susreta s pripadnicima protupožarnih snaga u bazi u Zemuniku.

Na novinarski upit jesu li on i ministar obrane došli pilotima ponuditi bolje uvjete rada zbog njihova navodnog nezadovoljstva trenutačnim statusom, premijer je ponovio kako su ponajprije došli reći hvala i iskazati poštovanje hrvatskim pilotima. Podsjetio je da je njegova Vlada povećala proračun Ministarstva obrane.

"Što se tiče prava hrvatskih pilota, vi znate da je moja Vlada povećala proračun Ministarstva obrane, znate i sami da bismo kao članica NATO saveza i EU trebali ići prema dva posto izdvajanja za Oružane snage, dakle, za obranu. Kada dođemo u fazu razgovora o proračunskim sredstvima, vodit ćemo računa da se i taj segment, odnosno ti dijelovi proračuna Ministarstva obrane na odgovarajući način planiraju", poručio je premijer.

Transparentno, odgovorno i financijski održivo

Novinare je zanimalo je li se nakon analize požara na splitskom području ukazala potreba za nabavom još nekog protupožarnog aviona i hoće li to utjecati na nabavu borbenih zrakoplova.

"To su dvije odvojene stvari. Hrvatska ima pet Canadaira i šest Air Tractora. Zasad, koliko sam razumio, te su sposobnosti dovoljne, s obzirom na intenzitet situacija u kojima naši piloti moraju djelovati. A što se tiče Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, želim još jednom ponoviti: Na političkoj razini postigli smo suglasje da Hrvatska treba dugoročno riješiti pitanje ratnog zrakoplovstva".

Na novinarsko pitanje hoće li ministar Krstičević imati odriješene ruke pri odabiru zrakoplova te kako se u javnosti čuju kritike da to Hrvatskoj ne treba, premijer je kazao kako „ne vidi zašto bi jedna zemlja koja je članica NATO-a i Europske unije, koja ima svoje zrakoplovstvo, donosila odluku koja bi bila suprotna nastavku te sposobnosti“.

Dodao je kako se nabava zrakoplova u Hrvatskoj u jednom trenutku mora dogoditi. "Mi smo u poziciji da to želimo realizirati i ako sve bude dobro, možda bi će već prvi zrakoplovi koji će biti nabavljeni biti u vrijeme kada će Hrvatska predsjedati Vijećem Europske unije 2020. godine i kada ćemo slaviti 25. obljetnicu Oluje", rekao je premijer Plenković.