Vili Beroš
Vili Beroš Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Koalicijski partneri danas su se u podne sastali u Banskim dvorima, a nakon sastanka je premijer s ministrima zdravstva i pravosuđa dao izjavu za medije. Najavio je ukidanje viza za Hrvate koji putuju u SAD i otkrio prijedloge izmjena Zakona o obnovi.


Novi zakon o referendumu i Nacionalni plan oporavka i otpornosti za koji je danas sjelo prvih 818, 4 milijuna eura od Europske komisije, glavne su teme današnjeg koalicijskog sastanka koji je počeo u podne.

Vezani članci Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Plenković: ''Nije mi jasno kako su rate kredita postale tema'' Andrej Plenković Plenković: ''Neka guverner HNB-a objasni izjavu o rastu rata kredita. Ako nešto misli o tome neka nam priopći''

Nakon sastanka, izjavu je dao premijer Andrej Plenković.

''Smatram da smo identificirali uska grla koja su usporavala proces donošenja odluka i fizičku obnovu tako da ćemo sutra vidjeti prezentaciju ministra Horvata o detaljima zakonskih izmjena koji će ići od oslobađanja građana obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove preko uvođenja europskih pragova za javnu nabavu do gradnje višestambenih zgrada na području gdje je proglašena katastrofa, a uvodi se i predfinanciranje kod isplate novčane pomoći. Doći će i do pojednostavljenja odluka, čime će se omogućiti brže uklanjanje oštećenih objekata i gradnju novih objekata”, otkrio je premijer. Najavio je i veliku reformu sustava socijalne skrbi koja će biti predstavljena u ponedjeljak.

Premijer Plenković je potvrdio da je SAD ukinuo vize za Hrvate, kao i da će se u idućim tjednima završiti tehničke pripreme, nakon čega će Hrvati u SAD moći putovati bez vize.

Beroš o COVID potvrdama

Izjavu nakon koalicijskog sastanka dao je i ministar zdravstva Vili Beroš. Odgovorio je zašto se kasni s uvođenjem obveznih COVID potvrda.

 

"Komunicirao sam početak listopada, ne znam tko je najavio 1. listopada. Početak listopada bio je naš ciljani vremenski period za uvođenje covid potvrda i to se realiziralo", izjavio je Beroš na konferenciji za novinare u Vladi.

 

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je danas odluku da primjena covid potvrda u zdravstvu i socijalnoj skrbi počinje 4. listopada.

Beroš je ustvrdio kako sada nije moguće reći do kada će testiranje na covid-19 u zdravstvenom sustavu biti besplatno. "U početnom prijelaznom razdoblju htjeli smo da država plaća testiranje svima koji se ne žele cijepiti i nisu preboljeli covid, no jasno je da to ne može trajati unedogled. Ovisit će o nizu elementata, o trendu kretanja epidemije, povećaju procijepljenosti...".

Ako se netko ne želi testirati, a nije cijepljen niti je prebolio covid, to će se morati evidentirati i on neće moći doći na svoje radno mjesto. "Nažalost, pisat će mu se neopravdani izostanak što ujedno znači nedobivanje plaće za taj period", istaknuo je Beroš.

Bolnice moraju biti sigurne

Nada se da će razum prevladati i svi koji rade u sustavu zdravstva i socijalne skrbi sagledati svoju osnovnu misiju, a to je pomoć korisnicima, odnosno pacijentima. Bolnice moraju biti sigurna mjesta, a ne mjesta gdje se širi virus, poručio je.

Naglasio je da će testiranje biti plaćeno i pacijentima te njihovoj pratnji. "Riječ je o pacijentima koji imaju narudžbe za određene tretmane, za hospitalizaciju, u slučajevima hladnih pregleda kod kojih se generira aerosol i postoji veća mogućnost zaraze, kao i za sve pratnje", kaže.

Što se tiče nalaza zdravstvene inspekcije o stručnom postupanju u Poliklinici za djecu i mladež Zagreb, Beroš je rekao kako se zatražena očitovanja očekuju do kraja tjedna, nakon čega će biti donesena odluka.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju