Za tri dana otvara se najposjećenija svjetska izložba Expo, koja se ove godine održava u Dubaiju i očekuje se da će je obići 25 milijuna posjetitelja. Dnevnik Nove TV ekskluzivno otkriva kako izgleda hrvatski paviljon i čime se predstavljamo u svijetu.

Galerija Hrvatski paviljon na EXPO-u - 1 Hrvatski paviljon na EXPO-u - 2 Hrvatski paviljon na EXPO-u - 3 +0 Hrvatski paviljon na EXPO-u - 4

Najveća svjetska gospodarska pozornica Expo smjestila se u glavnom gradu Emirata. Među 190 zemalja na svjetskoj izložbi sudjeluje i Hrvatska.

Vezani članci Zdravko Marić Optimistični ministar financija: ''Ovo je iznad očekivanja, ako nastavimo ovako oporavit ćemo se i prije kraja iduće godine'' Milica Šostar, Igor Šostar i Sanja Jurišić Život u Zvonimirovu gradu: ''Knin je danas pun ljudi, svi će oni nestati za 10 dana, uvijek ista priča. Mi ostajemo i borit ćemo se"

Hrvatski paviljon osmislio je poznati arhitekt Ante Vrban. Cilj mu je bio predstaviti zemlju u najboljem svjetlu. Kroz virtualni svijet gledanjem, slušanjem i putovanjem predstaviti njezine ljepote, turističke atrakcije i specifičnosti.

"Pod je replika bračkog kamena. Imamo živu maslinu u paviljonu. Jadransko more je display utopljen u pod i tu je senzacionalna Rimac Nevera kao trenutno znanstveno i tehnološki najnapredniji automobil i najbrži na svijetu'', otkriva arhitekt.

Hrvatska kulturna baština na zidovima paviljona

Na zidovima paviljona ekrani su koji prezentiraju hrvatsku kulturnu baštinu.

"Drugi dio paviljona je multimedijalni dio u kojem su napravljene umjetničke projekcije koje obilježavaju velike umove inspirirane Hrvatskom. Naš paviljon se i zove Croatia inspiring great minds. To su veliki umovi koji su stvarali i mijenjali svijet sa svojom inovacijom i znanošću'', dodaje Vrban.

Milijuni posjetitelja

Expo će biti otvoren šest mjeseci, a očekuje se 25 milijuna posjetitelja.

"Sudjelovanje na ovoj svjetskoj izložbi je izvrsna prilika za promociju hrvatskog gospodarstva, inovacija, turizma, kulture kao i svih ostalih segmenata u pozicioniranju Hrvatske. Predstavit ćemo se kao zemlja inovativnih projekata ideja izuma i kreativnih pojedinaca'', poručuje Jasmin Devlić, direktor hrvatskog paviljona i generalni konzul. Prilika je to za hrvatske gospodarstvenike da dogovore poslove s partnerima iz cijelog svijeta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju