Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza plinske krize

Hoće li Rusija doista zatvoriti sve plinske ventile i koje opcije ima EU?

Aktualno Galerija Jasmina Bojić Jasmina Bojić Foto: DNEVNIK.hr Analiza plinske krize - 3 Analiza plinske krize - 3 Foto: DNEVNIK.hr Analiza plinske krize - 2 Analiza plinske krize - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Analiza plinske krize - 1 Galerija 1/4 >>
Prekidom isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj, Rusija je Europskoj uniji poslala jasnu prijetnju: ne budu li plaćale u ruskoj valuti, bez plina bi mogle ostati i ostale članice. Bio bi to snažan udarac za blok, ali i za Rusiju, koja gotovo tri četvrtine prirodnog plina izvozi u europske zemlje. Plinsku krizu analizira reporterka Dnevnika Nove TV Jasmina Bojić.

Odluka Rusije je iznenadila, ali nije bila potpuno neočekivana. Poljska i Bugarska su se koliko-toliko pripremile. Iako je Poljska ruski plin koristila za 50 posto ukupne potrošnje, ionako je najavljivala da neće produžiti ugovor s Gazpromom, koji istječe krajem godine.

Na Baltičkom moru izgradila je LNG terminal, s njemačkom i češkom plinskom mrežom povezana je interkonektorom, za tri dana u rad kreće interkonektor s Litvom, a u listopadu Baltički plinovod, kojim će Poljska plin dobivati iz norveškog Sjevernog mora, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Jasmina Bojić.

Bugarska, koja je čak 90% plina uvozila iz Rusije je u nepovoljnijoj situaciji, ali ne prijeti joj katastrofa. Nešto plina i do sada je kupovala preko Azerbajdžana, a količine će povećati kada se u lipnju otvori interkonektor s Grčkom. Rezervirali su nešto plina i preko grčkog LNG terminala kod Atene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna izjava uoči sjednice vlade Ministar u odlasku pojasnio što znači rano upozorenje za opskrbu plinom izdano za Hrvatsku

Ako zatreba, Poljska plina ima i u skladištima. Napunila ih je na 80%, puno više nego druge europske zemlje. U Bugarskoj su skladišta plina napunjena svega 17%. To je dovoljno za otprilike mjesec dana uobičajene potrošnje.

Problemi se očekuju ostanu li i ostale europske članice bez plina. Tada većina planova s opskrbom među zemljama članicama pada u vodu. Najviše brine Njemačka. Najveće europsko gospodarstvo ujedno je i najveći uvoznik ruskog plina, kojim pokriva 40% potreba.

Njemačka središnja banka procjenjuje da bi prekid opskrbe ruskim plinom izazvao duboku recesiju, smanjivanje proizvodnje i izvoza, te gubitak 550 tisuća radnih mjesta. Sve to, naravno, itekako bi se odrazilo na ostatak Europe.

Pročitajte i ovo Vlado Vlašić ODLUKA MINISTRA Direktor podzemnog skladišta plina Okoli otkrio koliko je kapaciteta trenutno popunjeno: "Ovo je posljedica izvanrednih situacija na tržištu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna formiranje strateških rezervi Svjetska energetska kriza natjerala Hrvatsku na djelovanje: Izdano rano upozorenje za opskrbu plinom

Hoće li Rusija doista zatvoriti sve plinske ventile prema Europskoj uniji? Gubici bi bili enormni. Rusija čak tri četvrtine prirodnog plina izvozi u Europu. Opcija je preusmjeriti plin prema Kini ili Indiji, ali prema tamo zasad nema dovoljno izgrađenih plinovoda. Konkretno, u brojkama: prošle je godine Europska unija za ruski plin izdvojila više od 16 milijardi eura. Ove godine plin je drastično skuplji. Cijena plina u odnosu na travanj 2021. sedam puta je veća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene