Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kažu da ne krše sankcije EU

Grčka pristala na plaćanje u rubljima: Osigurali smo zemlji opskrbu plinom

Plinovod - 2
Plinovod - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Grčka je pristala na plaćanje plina Gazpromu prema pravilima Moskve. "Platit ćemo tako da ne prekršimo sankcije Europske unije i da osiguramo opskrbu zemlje energijom", rekao je ministar energetike Kostas Skrekas.

Grčka planira u svibnju platiti plin ruskom dobavljaču Gazpromu poštujući sankcije Europske unije, izjavio je u četvrtak ministar energetike Kostas Skrekas.

Gazprom je u srijedu obustavio isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj zato što nisu prihvatile novi mehanizam plaćanja koji kupcima iz "neprijateljskih" zemalja propisuje plaćanje plina u rubljama, preko posredničke banke u Rusiji.

Pročitajte i ovo Grčka obalna straža Sankcije na djelu Novi udarac ruskoj logistici: Grčka zaplijenila ruski naftni tanker

Pročitajte i ovo Gazprom (Foto: AFP) pripreme počele ranije Pune se plinska skladišta za iduću zimu. Gazprom: "Sve teče redovito"

Kupci iznos uplaćuju na poseban račun u Gazprombanci, u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima, a ona ih potom prodaje na aukciji na moskovskoj burzi i uplaćuje rublje na račun Gazproma.

Moskva je plaćanje plina u rubljama propisala krajem ožujka, kupcima iz zemalja koje su Rusiji uvele sankcije, poput SAD-a, EU-a i Švicarske, blokiravši joj pristup međunarodnom platnom sustavu.

Grčka uvozom iz Rusije podmiruje više od 30 posto potražnje za plinom i s Gazpromom je sklopila dugoročni ugovor o opskrbi koji istječe 2026. godine, napominje Reuters.

Grčki dobavljač plina DEPA mora platiti sljedeći račun, za plin isporučen u travnju, 25. svibnja, rekao je u četvrtak za radio Skaj ministar Kostas Skrekas, ne preciziravši kako će plaćanje biti provedeno.

"Platit ćemo tako da ne prekršimo sankcije i da osiguramo opskrbu zemlje energijom", rekao je Skrekas.

"Gazprom je predložio mehanizam plaćanja, koji uključuje pravne, financijske i političke aspekte i mi ih sada sve analiziramo" dodao je grčki ministar energetike, pozivajući kolege iz EU-a da na sastanku zakazanom sljedećeg tjedna usvoje zajednički stav o tom pitanju.

Europska komisija poručila je prošlog tjedna kompanijama da im sankcije ne brane otvaranje računa u Gzprombanci, naglasivši ujedno da bi od Rusije trebale tražiti potvrdu da su uplatom novca na račun u Gazprombanku ispunile ugovorne obaveze.

Tjedan ranije Komisija je u "preliminarnoj i tehničkoj bilješci" istaknula problem gubitka kontrole nad novcem u trenutku uplate iznosa u ugovorenoj valuti, upozorivši da se time otvara mogućnost dodatnih troškova i ruske manipulacije tečajem.

Glasnogovornik grčke vlade izjavio je danas da je konverzija tehničko pitanje. "Do sada smo plaćali u eurima i to ćemo činiti i ubuduće. Pitanje kako će oni biti konvertirani u rublje bit će razjašnjeno", rekao je Giannis Oikonomou u brifingu s novinarima.

"Vjerujem da će do kraja svibnja, kada moramo platiti Gazpromu, postupak biti kristalno jasan", dodao je glasnogovornik grčke vlade.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene