Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuda nasilja

Amnesty International: Ovo što se dogodilo u Splitu je sramota, tražimo istragu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ragirajući na nasilje počinjeno protiv sudionika Povorke ponosa u Splitu, održane pod nazivom "Različite obitelji, jednaka prava", koja je zbog nasilja morala biti prekinuta, programske direktorica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth u subotu je izjavila kako je 'sramota da je policija propustila na odgovarajući način zaštititi sudionike današnje povorke', stoji u priopćenju Amnesty Internationala.

'Sramota je da je policija propustila adekvatno zaštiti sudionike današnje povorke. Vlasti moraju odmah provesti istragu o današnjim događajima. Policija mora poslati savršeno jasnu poruku da je nasilje utemeljeno na diskriminaciji kazneno djelo i da se ono neće tolerirati', navodi se u priopćenju.


Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Ilustracija Policija traga za počiniteljima Usred Splita napadnut Francuz: Teške ozljede glave zadala mu je nepoznata skupina

'Hrvatske vlasti moraju djelovati kako se ovakvo što ne bi ponovilo u budućnosti. Prvi korak prema tom cilju činila bi jasna izjava političkih vođa da svatko ima pravo na mirne prosvjede i izražavanje svog identiteta', naglašava AI.

Prema riječima jednog od organizatora povorke s kojim je razgovarao predstavnik Amnesty Internationala, najmanje pet sudionika Pridea ozlijeđeno je kad su protivnici parade na njih počeli bacati kamanje i druge predmete. Jedan je sudionik hospitaliziran s ozljedom glave, stoji u priopćenju, koje prenosi i Amnesty International Hrvatska.

Prema posljednjim informacijama objavljenim na večerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare splitsko-dalmatinske Policijske uprave, policija je uhitila 137 osoba, među kojima 25 maloljetnika koji su izazivali izgrede na današnjem prvom splitskom Prideu. Tijekom Gay Pridea, održanog u središtu grada od 14 do 16:30 sati, ozlijeđeno je osam osoba. Među njima su bili novinari, policajci i jedan izgrednik koji je ozlijeđen tijekom policijske intervencije. Zbog toga će se, kako je izvijestila policija, provesti istraga. Nakon završetka parade policija je osobnim policijskim vozilima do autobusa prevezla 80 pripadnika Gay Pridea, a potom su njima prebačeni do svojih kuća. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene