Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović o odgodi susreta Kerry-Kovač

Pomoćnik ministra Kovača u SAD-u je proglašen nepoželjnom osobom - 'To je očito bio problem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neugodno iznenađenje za hrvatsku diplomaciju. Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u srijedu se trebao sastati s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, no američka strana u posljednji je trenutak otkazala sastanak.

Ministra Kovača je umjesto Kerryja primio njegov zamjenik. Hrvatski šef diplomacije upravo je zbog sastanka s čelnikom State Departmenta bio u Washingtonu. Iz veleposlanstva SAD-a poručili su kako je sastanak odgođen i to zbog, kako su rekli, poteškoća obiju strana u pronalaženju odgovarajućeg termina. Sjedinjene Države i Hrvatska za susret će ugovoriti novi termin.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

Persona non grata (lat. nepoželjna osoba, neprihvatljiva osoba, nepoćudna osoba, osoba koja se ne cijeni) pojam je koji se u diplomaciji upotrebljava za osobu – šefa diplomatske misije i druge diplomate, čija nazočnost na području države primateljice nije poželjna, odnosno za koju država primateljica zahtijeva odlazak sa svog područja. Ovu situaciju je za Dnevnik Nove TV komentirala urednica vanjske politike Ivana Petrović.

'Prije svega bih htjela reći da je Ministarstvo vanjskih poslova izdalo priopćenje u kojem na kraju naglašava izvanredne i tijesno bliske odnose SAD-a i Hrvatske koji u smislu političke komunikacije pokazuje nešto sasvim drugo.

Ministar Kovač se tu našao u nebranom grožđu jer se sastanci s državnim tajnikom SAD-a dogovaraju mnogo prije, termin je bio zakazan, on je tamo otišao i u posljednji trenutak mu je rečeno da sastanka neće biti. Više puta prateći te važne bilaterale mi novinari koji to radimo znamo da se događalo da se zbog nekih izvanrednih situacija bilaterala odgodi, ali diplomatska uzanca je da se onda sastanak održi unutar 48 sati osobito kada dolazi gost preko oceana i kad dolazi gost ministar vanjskih poslova zemlje koja je partner u jednom vrlo turbulentnom dijelu Europe gdje se vodi diplomatska i obavještajna i svaka druga 'bitka' za rusku prevlast nad Balkanom.

Prema tome, to su sve važne stvari. Pratiti vanjske poslove ne znači samo citirati priopćenja nego ponešto i razumjeti.

Tako neslužbeno doznajem po visokim američkim diplomatskim izvorima da su teme sastanka trebale biti upravo smjena i odlazak gospodina Lozančića odnosno ova cijela priča oko njega u okviru operacija NATO saveza u okviru kojega je on njima bio dobar i pouzdan saveznik te LNG terminal koji je vrlo važna stvar i on je projekt američke vanjske politike, dijelom EU, ali Amerikanci su tu bili glavni lobisti. Međutim, to se nije dogodilo.

Prema neslužbenim informacijama, ono što je njima očito bila prepreka u cijeloj priči je jučerašnje imenovanje gospodina Muharemija na zatvorenoj sjednici Vlade za pomoćnika ministra vanjskih poslova. Gospodin Muharemi je prije nešto više od 10 godina kao naš diplomat u Americi proglašen 'personom non gratom'. To je State Department objavio na svojim službenim stranicama i o tome su izvijestili hrvatski mediji. On, naravno, nije imenovan Kovačevom voljom nego je imenovan političkom odlukom i to je očito bio problem.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene