Veleposlanik SAD-a William Robert Kohorst (Foto: Pixsell)
Veleposlanik SAD-a William Robert Kohorst (Foto: Pixsell) Foto: Pixsell

Američki veleposlanik Robert Kohorst komentirao je stanje slobode medija u Hrvatskoj. Prosvjed protiv cenzure u novinarstvu, tužbe protiv novinara i sveopći revolt vezan za (ne)slobodu medija u Hrvatskoj Kohosrt je mirno komentirao rekavši kako on "vidi da se dosta piše", ali i da ne bi trebalo biti toliko sudskih tužbi protiv novinara.


Robert Kohorst naglasio je kako on kao veleposlanik i njegova zemlja SAD podržavaju slobodu medija i govora. 

Vezani članci Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Medijska strategija uskoro ide u javnu raspravu: Izmjene moraju biti usklađene sa suvremenim medijima Robert Kohorst (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Premijeru dao dokument: Američki veleposlanik tvrdi da je obavijestio Hrvatsku da ne može kupiti F-16 Barak

"Nadam se da novinari imaju slobodu pisati istinite i informativne članke. Ne znam detalje, ali znam da je SAD-u jako važna sloboda medija. Čini mi se da ima dosta slobode medija u Hrvatskoj, vidim da se dosta piše", rekao je Kohorst. 

"Mislim da se ne bi trebale pokretati neprimjerene sudske tužbe. Ne bi smjeli pokušati novinare sprečavati u iznošenju istine. Nadam se da se može pronaći balans između slobode govora i iznošenja istine. Mislim da općenito u Hrvatskoj postoji sloboda medija", dodao je Kohorst.

Na upit želi li SAD izravno pregovarati s Hrvatskom o kupnji F 16, kaže kako u potpunosti podupiru Hrvatsku što god odlučila o F16.

"Nemamo stajališe kakva bi ta odluka trebala biti. Čekamo da Vlada jasno iskaže svoj stav. U međuvremenu nastavljamo podržavati Hrvatsku, dobri smo vojni saveznici i želimo podržavati Hrvatsku", rekao je o toj temi Kohorst.