Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki Senat podržao primanje Hrvatske u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon kojim se podržava daljnje proširenje NATO-a i poziva na primanje u članstvo Hrvatske, Albanije, Makedonije i Gruzije u dogledno vrijeme, objavljeno je na web stranici Senata.

'Zakon je u Senatu prihvaćen jednoglasno bez amandmana', navodi se u senatskim dokumentima. Zakonom, koji je prihvaćen na sinoćnjoj sjednici, u proračunu za 2007. godinu predviđena je i vojna pomoć navedenim zemljama, od čega za Hrvatsku u vrijednosti od tri milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Tučnjava u gruzijskom parlamentu Zbog kontroverznog zakona VIDEO Kaos u parlamentu: Zastupnik tijekom govora dobio udarac u glavu, odmah izbila velika tučnjava

'Zakon o učvršćivanju slobode putem NATO-a', kako glasi naziv tog pravnog akta, ima za cilj 'podržati kontinuirano proširivanje NATO-a na europske demokratske države koje su sposobne i voljne ispuniti odgovornosti članstva'.

U zakonu se među ostalim se ističe kako predstojeći 'summit NATO-a u Rigi treba priznati napredak koji su prema ispunjavanju odgovornosti i obveza članstva ostvarile Hrvatska, Makedonija i Albanija', dok se za Gruziju predlaže uključivanje u program MAP, Akcijski plan za članstvo, u kojem su ostale tri zemlje od 2002. godine.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Senata Richard Lugar, predlagač zakona kojem su pokrovitelji još trinaestorica senatora iz obiju stranaka, izjavio je u petak kako se NATO mora dalje proširivati ako se misli razvijati.

'Ako NATO treba ostati najveći savez za sigurnost i obranu svojih članica, on se mora stalno razvijati, a taj razvoj treba ići kroz proširivanje', izjavio je Lugar, republikanski senator iz Indiane.

'Potencijalno članstvo u NATO-u znatno pridonosi napretku na područjima kao što su vladavina prava i razvoj civilnog društva u novim demokracijama', istaknuo je Lugar.

Podsjetio je kako je američki Senat prije tri godine, jednoglasno podržao priključenje sedam zemalja istočne Europe NATO-u te naglasio kako su one danas među najbližim saveznicima SAD u globalnom ratu protiv terorizma.

'Vrijeme je da SAD ponovno preuzmu inicijativu i zatraže od svojih saveznika da prihvate nove članice u Sjevernoatlantski savez', zaključio je.

U dijelu zakona koji se odnosi na vojnu pomoć SAD u 2007. za predložene nove članice NATO-a, za Hrvatsku su predviđena tri miljuna dolara, Albaniju 3,2 miljuna, Makedoniju 3,6 miljuna i Gruziju 10 milijuna dolara.

U tekstu se naglašava kako je Gruzija do sada, i bez MAP-a, ostvarila 'izvanredan napredak'. U rujnu je 26 članica NATO-a postiglo suglasnost o 'intenziviranju dijaloga' s Gruzijom, što je jedan od prvih koraka na putu te bivše sovjetske republike prema članstvu u Savezu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene