Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15. veljače

Vučić potvrdio: Dolazim na Kolindinu inauguraciju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da će 15. veljače nazočiti inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Vučić na tiskovnoj konferenciji u vladi rekao da je tu odluku donio nakon konzultacija sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i da u Zagreb nosi poruke mira i suradnje.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

Inauguraciju pratite uživo na Novoj TV i Dnevnik.hr u nedjelju od 11:30 - kroz događaj će nas iz posebnog studija na Markovom trgu voditi najiskusniji reporterski dvojac, Ivana Petrović i Mislav Bago. Dodao je da će zbog političke i regionalne stabilnosti prisustvovati inauguraciji. "Politička i regionalna stabilnost važnija je od osobne i političke sujete", rekao je srbijanski premijer istaknuvši da je Srbija ""normalna i pristojna zemlja" i da želi unapređivati odnose s Hrvatskom.

"Mi istinski želimo unapređenje odnosa u regiji, koji će ići na dobrobit i našeg naroda, i hrvatskog naroda i mislim da je to dobra i važna vijest", kazao je.

'Ohrabrujuće je da Vučić ide na Kolindinu inauguraciju'

Srbijanski premijer najavio je da će se tijekom boravka u Zagrebu posjetiti mitropoliju Srpske pravoslavne crkve i prisustvovati liturgiji na Dan srpske državnosti u pravoslavnoj crkvi u Zagrebu. Također će se sastati i s predstavnicima Srba u Hrvatskoj.

Neki su mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, najavili već u srijedu navečer Vučićev dolazak u Zagreb na inauguraciju.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ranije je srbijanskim medijima izjavio kako neće otići na inauguraciju nove hrvatske predsjednice zbog proslave Dana državnosti u Srbiji koji pada na isti dan kada i svečanost polaganja prisege nove hrvatske predsjednice.

Stefanović: Vučić će u Zagrebu otvoriti neke važne teme

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je u četvrtak da će predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić tijekom boravka u Zagrebu nametnuti neke važne teme, poput povratka protjeranih Srba, prenijeli su beogradski elektronički mediji.
Stefanović, koji je i potpredsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) reagirao je na izjavu premijera Hrvatske Zorana Milanovića da je dolazak Aleksandra Vučića u Zagreb na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović "komotna odluka" i podsjetio da Milanović nije takvu odluku donio da bi sudjelovao na summitu Kina plus 16 prošle godine u Beogradu.

"Možda odlazak predsjednika vlade Aleksandra Vučića u Zagreb nije neka dramatična odluka, ali Milanović nije mogao prijeći ni tih 400 kilometara kada je trebalo doći u Beograd i razgovarati s kineskim premijerom Li Keqiangom o veoma značajnim projektima za cijelu regiju", rekao je Stefanović.

Ocijenio je kako se u Zagrebu neće razgovarati samo o temama koje će nametnuti hrvatska strana, "već će i premijer Vučić iznijeti neke važne teme, kao što je recimo povratak Srba" koji su protjerani iz svojih domova, citirali su mediji srbijanskog ministra unutarnjih poslova.

Mediji su ranije tijekom dana prenijeli da je, dolazeći na izvanredni sastanak čelnika EU-a u Bruxellesu, Milanović, na pitanje novinara kako gleda na "naglu odluku srpskog premijera Vučića da dođe na inauguraciju hrvatske predsjednice", uzvratio kako "ne vidi u čemu je to nagla odluka, jer je to putovanje od oko 400 kilometara i u jednom i drugom pravcu dva sata".

"To je prilično komotna odluka i dobrodošao je", rekao je Milanović nakon što je Vučić ranije priopćio da je, poslije konzultacija s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, odlučio doputovati u Zagreb na prisegu nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene