Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock

Istraživanje "Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi k terorizmu" provedeno u dvije osnovne i tri srednje škole u Srbiji, pokazalo je da se 16 posto njih ne bi družilo s Hrvatima, 17 posto s Romima, 22 posto s Albancima, dok osam posto ispitanih misli da bi trebalo ubijati homoseksualce.


Istraživanje provedeno nad učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te trećeg i četvrtog gimnazija u Srbiji pokazalo je da se 16 posto njih ne bi družilo s Hrvatima. S Romima se ne bi družilo 17 posto ispitanika, a s Albancima 22 posto. 

Vezani članci Srbija, policija Hoćemo li od 22. svibnja moći ući u Srbiju bez testova i posebnih dozvola? Čeka se odluka tamošnje vlade Srpska policija, ilustracija Zaraženo 49 štićenika: U Srbiji uhićena ravnateljica doma za starije, nije spriječila širenje koronavirusa

Istraživanje "Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi k terorizmu" provedeno je u dvije osnovne škole (iz Bujanovca i Sombora) te tri gimnazije (iz Bačkog Petrovca, Subotice i Novog Sada), a u njemu je sudjelovalo 900 učenika iz multietničkih općina u Srbiji. 

Ono je pokazalo da je oko 60 posto ispitanika bilo nasilno na neki način. Da policija ne pridonosi njihovu osjećaju sigurnosti, misli 30 posto ispitanih učenika, sedam posto ih je već nabavilo hladno oružje, a 22 posto njih razmišlja o tome da ga nabavi. 

Čak 13 posto ispitanih učenika opravdava djelovanje terorista, 17 posto ih mrzi homoseksualce, a čak osam posto ih misli da bi ih trebalo ubijati, piše portal Blic