Prvi vikend kolovoza prolazi u znaku toplinskog vala i velikih vrućina, ali i gužvi u prometu prema moru - jer i službeno je počela špica turističke sezone.


Od jutra na prometnicama velike gužve. Znatno je pojačan promet na cestama u smjeru mora i u smjeru unutrašnjosti, upozoravaju u HAK-u.

Vezani članci Gužve na granicama Sve veće gužve na granicama: Putnici stoje u kilometarskim kolonama, za ulazak u Hrvatsku čeka se i do osam sati Gust promet (Foto: Dusko Marusic /PIXSELL) Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, magla mjestimice smanjuje vidljivost

Zbog veće gustoće prometa povremeno se vozi uz kraće zastoje na pojedinim dionicama autocesta - u blizini odmorišta te kod ulaza ili izlaza s autocesta, na prilazima turističkih središta duž obale, nekim graničnim prijelazima te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju.

Vozače se poziva na dodatni oprez i strpljenje.

"Krenuli smo u pet ujutro i iznenađeni smo što ovoliko traje", rekla je Susanna iz Austrije na GPu Rupa.
Na autocesti A1 (Zagreb-Split-Ploče) posebno je pojačan promet između naplate Lučko i tunela Svet Rok.

Pred naplatnom postajom Lučko i Demerje kolona vozila na izlazu duga je oko 6 kilometara.

Zbog povećane gustoće prometa na A3 (Bregana-Lipovac) iz smjera čvorova Jankomir i Buzin u smjeru autoceste A1 promet se odvija usporeno s povremenim zastojima.

Na Istarskom ipsilonu zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija stvorila se kolona dugačka dva kilometra koja se dijelom proteže i na Istarski ipsilon.

Kolona prema Krčkom mostu duga je četiri kilometara.

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom, na ulazu u Hrvatsku, najdulje se čeka oko tri sata na prijelazu Macelj te po sat i pol na prijelazima Kaštel, Rupa i Plovanija, dok se na Bregani sat vremena. Na prijelazu Goričan također se čeka oko sat i pol.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

"Danas su gužve posebno izazvali kvarovi vozila, primjerice u tunelu Plavje koji je zbog kvara vozila bio zatvoren, objasnila je Zvjezdana Horvat iz HAK-a.