Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader poziva banke da ne dižu kamate

'Ako banke ne vjeruju u kunu, kako će hrvatska sirotinja?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader danas je sa saborske govornice poručio kako je uvjeren da će Hrvatska, unatoč slovenskoj blokadi pregovora, u Europsku uniju ući bez davanja i najmanjeg dijela svoga teritorija, ističući da su sve ostale rasprave, pa i špekulacije o datumu ulaska u Uniji, u ovom trenutku irelevantne.

'Siguran sam da ćemo ući u EU bez davanja i centimetra svoga teritorija', rekao je premijer u aktualnom prijepodnevu, pozvavši političare i medije da se više ne bave špekulacije o tome kada će Hrvatska ući u Uniju, jer su one u ovom trenutku 'potpuno irelevantne'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka iz Istre 'Sanaderove ulizice će dobro proći i kod druge vlasti' Slika nije dostupna 'Jakovčić nije upleten' Kajin: Sanader je pobjegao s vlasti zbog Hypo banke

'Te su špekulacije potpuno irelevantne, već je relevantno da se Hrvatska neće dati ucjenjivati i da nećemo dati teritorij da netko skine blokadu s naših pregovora', kazao je Sanader.

>> Ne vidim način da se granični spor riješi

Naglasio je da Hrvatska nikada nije imala jači međunarodni položaj, koji će, uvjeren je, biti i jači kada 3. travnja postane punopravna članica NATO-a, bez obzira 'na ovaj igrokaz i teatar u Sloveniji'.

Kajin: Kako ćete bankama poručiti da je kuna hrvatska nacionalna valuta?

IDS-ovca Damira Kajina zanimalo je što će Vlada učiniti kako bi bankama poslala snažnu poruku da odustanu od dizanja kamata te vezanja kredita uz švicarske franke, američke dolare i eure. 'Kako ćete bankama poručiti da je hrvatska nacionalna valuta kuna, da se tu plaća, posluje i kupuje u kunama. Ako one (banke) ne vjeruju u kunu, kako će vjerovati sirotinja', upitao je Kajin.

Premijer je ponovno apelirao na banke da u vrijeme krize pokažu solidarnost te odustanu od rasta kamata. 'Apeliram na banke da se ne mogu u vremenima krize ponašati kao da krize nema i zanemarivati da su ranijih godina dobro zarađivale, a zarađuju i danas', rekao je Sanader istaknuvši kako ima banaka koje su poslušale njegovu preporuku.

Kako Vlada štedi kada daje 320 milijuna kuna za kampus u Mostaru?

SDP-ovac Danijel Mondekar upitao je kako to da Vlada štedi na hrvatskim školarcima i studentima (odustalo se od besplatnih udžbenika za sve, od podmirivanja troškova prijevoza, smanjivanja školarina, itd), a s 320 milijuna kuna gradi kampus u Mostaru. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor odgovorila mu je kako iz njegova pitanja proizlazi plan SDP-a da se ukine pravo Hrvata iz BiH da sudjeluju na hrvatskim izborima.

'Tu se razlikujemo za milijardu posto', poručila je, ističući kako je gradnja mostarskog kampusa obveza koju će Hrvatska ispuniti te da to nije nauštrb školovanja i studiranja u Hrvatskoj.

'Nebulozna ideja o maturalcima u Hrvatskoj'

Bez odgovora je ostalo pitanje SDP-ovke Ingrid Antičević Marinović kako to Vlada misli prisiliti hrvatske maturante da ekskurzije organiziraju u Hrvatskoj, nebulozom nazivajući tu Vladinu preporuku, koja je predstavljena kao jedna od antirecesijskih mjera. To što joj državni tajnik Ministarstva turizma Ivo Mujo nije odgovorio na pitanje, već samo iznosio koja su očekivanja od predstojeće sezone, ocijenila je njegovom potvrdom da se 'slaže s maturantima da je riječ o nebuloznoj mjeri koju je predložila nezrela vlada koja nije maturirala'.

>> Maturalci u Hrvatskoj samo ako zakon prisili na to, inače nemoguće

Sabor je zaključio aktualno prijepodne, a sjednicu nastavlja nakon popodnevne stanke
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene