Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoteli nude svibanj i listopad

Maturalci u Hrvatskoj samo ako na to prisili zakon, inače nemoguće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hotelijeri i agencije prihvaćaju maturalce u Hrvatskoj, ali samo u proljeće i jesen. No, ravnatelji škola kažu da je to općenito gotovo nemoguće, osim ako zakon to ne uredi.

Prilikom predstavljanja deset antirecesijskih mjera Vlada je jučer predložila i jedan zanimljiv turistički pregled - da maturanti na maturalce idu samo u Hrvatsku. Tako su izvlačenje države iz financijske krize među ostalim stavili na leđa srednjoškolaca, koji su do sada svoja ritualna opraštanja od škole odrađivali uglavnom na plažama Sredozemlja, od Portugala do Grčke, s eventualnim skretanjem u kontinent do Češke i njezinog glavnog grada Praga.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Turističke agencije i hotelijeri su iznimno zadovoljni ovom odlukom, ali pod uvjetom koji sigurno neće naći na odobravanje srednjoškolaca- da se na maturalce ide na proljeće ili u jesen. Ravnatelji pak smatraju da će se vrlo teško ta odluka provesti, osim ako se zakonom ne zabrane maturalci u inozemstvu.

>> Vlada bi maturalce samo u Hrvatskoj

Maja Stanić, direktorica Udruge hrvatskih putničkih agencija, pozdravlja ovu preporuku i kaže da nisu agencije nikada bile te koje su gurale inozemstvo, iako priznaje da im maturalci u Hrvatskoj donose manju zaradu.

'Ako se misli sada na ove maturalce na koje će se ići krajem ove školske godine to će biti teško organizirati jer su već potpisani ugovori i plaćene akontacije za hotele u inozemstvu i za ovu godinu je to zbilja teško izvesti. A inače su škole i njihovi ravnatelji određivali kuda će se ići. Agencije svašta nude školama, ali ravnatelji su ti koji odlučuju kuda se ide', rekla nam je Maja Stanić.

'Hotelima ne odgovaraju maturalci usred sezone'

Direktorica UHPA-e kaže da našim hotelima ne odgovara da učenici dođu usred ljetne sezone jer tada imaju redovne turiste i većinom su popunjeni, te da bi im svima odgovaralo kada bi učenici na maturalce išli u travnju, svibnju ili u listopadu.

'Hoteli i mjesta u koja bi se išlo, prije svega bi trebali ponuditi zabavne sadržaje zbog kojih učenici idu na maturalce, toga sada najviše nedostaje. Do sada su uvijek bili problem ravnatelji koji nisu mogli u svojim školama postići da se nastava tako organizira da se na maturalac ide u toku školske godine. Problem je bio jer bi nastavnici koji ostaju u školama morali odraditi za one koji su na maturalcu, a ne žele ni da učenici izostaje s nastave', upozorava Maja Stanić.

Ponovila je na kraju da je prijedlog odličan kada bi učenici išli na maturalac van sezone, kada je i puno jeftinije. Stanić je napomenula da su inače polupansioni u većini turističkih odredišta u inozemstvu na koje se ide na maturalce, jednaki cijenama polupansiona u .

'Možete zamisliti hotel u Dubrovniku da primi razred srednjoškolaca?'

Ravnateljica VII. gimnazije i bivša ministrica školstva Ljilja Vokić, kaže da će ravnatelji slijediti ovu preporuku ako Ministartsvo znanosti donese službenu obvezujuću odluku ili ako se zakonom uredi da se na maturalce može samo u Hrvatsku.

'Ako se ne donese takva odluka, to će biti nemoguće teško provesti i biti će uvijek prijepora oko toga. Dobro je poznato da hoteli neće primiti naše učenike. Možete li zamisliti da neki hotel u Dubrovniku primi neHrvatske udruge hotelijera kaže da oni pozdravljaju ovakvu odluku, a najviše stoga što se predviđa krizna godina, pa moraju uhvatiti što se da. Odbacuje tvrdnje da hrvatski hoteli generalno ne žele učenike.

Ljilja Vokić kaže da nije istina da su ravnatelji i organizacija nastavnika problem jer su profesori međusobno kolegijalni.

'Svibanj ne dolazi u obzir jer je to kraj školske godine, a rujan ne može jer je to sam početak godina i kada se učenici pripremaju za nastavu. Uskrs bi mogao, ali tada hoteli opet imaju svoje strane goste. Ostaje listopad i tada bi se moglo, ali morali bi se osigurati zabavni sadržaji, a problem je što se ne mogu ni kupati. No, teško će to biti uskladiti sve, osim ako nema službene odluke. Ako se donese odluka radit ćemo tako, jer neće biti druge', rekla nam je Ljilja Vokić.

Hotelijeri hvataju što se uhvatiti da

Franco Palma, direktor Hrvatske udruge hotelijera kaže da oni pozdravljaju ovakvu odluku, a najviše stoga što se predviđa krizna godina, pa moraju uhvatiti što se da. Odbacuje tvrdnje da hrvatski hoteli generalno ne žele učenike.

'Normalno je da ne mogu svi hoteli primati učenike jer su orijentirani na ekskluzivne goste. Za to su idealna turistička naselja i siguran sam da će se Poreč sigurno uključiti u to. Nije da nam nije interesantno, samo treba smisliti dodatni program. Trebamo priznati, da hoteli do sada uopće nisu bili orijentirani prema srednjoškolcima i da nismo ni pristupali školama. Sada ćemo to promijeniti', kazao je Palma.

No, i hotelijeri kažu da bi najbolje bilo kada bi maturaci bili organizirani u svibnju ili listopadu. Palma kaže da bi neki hoteli i usred ljetne sezone primili srednjoškolce koji su spremni platiti te skuplje cijene.

Ukoliko se ne uredi uredbom, maturalci u Hrvatskoj još dugo neće zaživjeti. A ako se zakonom onemogući djeci da na maturalce idu u inozemstvo to će opet izazvati veliki bijes mladih koji bi na svojim prvi izborima sigurno glasali protiv onih koji su im uskratili provod.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene