Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inspektori su uzeli ukupno 50 uzoraka. Kvalitetom nisu zadovoljila četiri dizelska goriva i jedan uzorak Eurosupera 95 BS.


Čak deset posto goriva kontroliranih na hrvatskim benzinskim crpkama nije zadovoljilo standarde kvalitete, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, u subotu, tijekom prezentacije rezultata akcije Oktan.

Vezani članci Ilustracija Mali distributeri najavljuju tužbe: "Prisiljeni smo prodavati gorivo po nižoj cijeni" Slika nije dostupna 'U Hrvatskoj se toči kvalitetno gorivo'

Od ukupno 50 izuzetih uzoraka sa 24 benzinske postaje i dva granična prijelaza pet ih nije zadovoljilo, od toga četiri dizelska goriva i jedno benzinsko. Od pet kontroliranih područja zadovoljilo je samo riječko.

Prekršitelje, kazao je Vrdoljak, čekaju drastične kazne, od 300.000 do 600.000 kuna ako je riječ o pravnim osobama, odnosno od 40.000 do 70.000 kuna ako je riječ o odgovornoj osobi u pravnoj osobi.

'Nažalost akcija je pokazala da na deset posto ispitanih benzinskih postaja motorna goriva ne zadovoljavaju standarde kvalitete što je daleko veći broj nego što sam očekivao. Ovu ćemo akciju kontrole kvalitete goriva nastaviti u kontinuitetu sve dok Hrvatsku u potpunosti ne očistimo od loših goriva', rekao je Ivan Vrdoljak.

EUROPSKO ISTRAŽIVANJE Ovo vam proizvođači automobila taje...

Kazao je kako se ta akcija prvenstveno organizirala kako bi se zaštitili hrvatski građani, ali i kako bi se provjerilo ono što se godinama nije provjeravalo.

Ponovio je uz to da su se predstavnici Ministarstva gospodarstva prije mjesec dana sastali s direktorima ključnih maloprodajnih lanaca goriva i da je od tada cijena goriva pala za deset posto, što je otprilike ušteda od pedeset kuna po jednom rezervoaru goriva.

'Kroz optužne prijedloge, podnesene protiv prekršitelja kod kojih je pronađeno gorivo koje ne zadovoljava standarde, mi ćemo pokušat naplatit kazne, ali je moja glavna poruka da ono što je danas deset posto, za nekoliko mjeseci mora bit nula posto. Naši građani zaslužuju gorivo europske kvalitete. O konkretnim imenima postaja na kojima su utvrđene greške ne mogu zbog pravnih aspekata, odnosno sudskog procesa', naveo je prvi čovjek Ministarstva gospodarstva, dodavši međutim kako su postaje gdje je pronađeno sporno gorivo radile i u subotu.

Manji broj oktana od propisanih

Pomoćnik ministra gospodarstva za inspekcijske poslove Ismar Avdagić kazao je s druge strane kako su sporna goriva uz ostalo imala i manji broj oktana od propisanih, ali i da su bitno gubila svojstva na nižim temperaturama. Neke su postaje isto tako nepravilno isticale i cijene goriva što bi se u budućnosti također trebalo popraviti, rečeno je.

Ovakve je kvalitete gorivo koje točite u svoje limene ljubimce

Sa svake je postaje izuzeto šest litara goriva, od čega je četiri litre išlo na ispitivanje, jedna je litra ostala trgovcu a jedna tržišnom inspektoru.

U dvotjednoj akciji kontrolirana je kvaliteta goriva na pet područja – riječkom, zagrebačkom, splitskom, osječkom i varaždinskom. Jedino na riječkom području nije pronađena nikakva nepravilnost.

Odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da država smanji svoj udio u cijeni goriva, Vrdoljak je istaknuo kako uvijek postoji mogućnost i da se smanji ali i da se poveća taj udio.

'Činjenica je da je naše gorivo među najjeftinijima u okruženju, a zadovoljan sam što naše akcije daju rezultat', zaključio je Ivan Vrdoljak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju