Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Velika obljetnica akcije koja je preokrenula tijek Domovinskog rata: Maslenica je ponovno spojila sjever i jug zemlje

Aktualno Galerija Polaganje vijenaca na Gradskom groblju - 17 Polaganje vijenaca na Gradskom groblju - 17 Foto: Zvonko Pavic/Cropix Polaganje vijenaca na Gradskom groblju - 16 Polaganje vijenaca na Gradskom groblju - 16 Foto: Zvonko Pavic/Cropix Polaganje vijenaca na Gradskom groblju - 15 Polaganje vijenaca na Gradskom groblju - 15 Foto: Zvonko Pavic/Cropix Polaganje vijenaca na Gradskom groblju - 13 Polaganje vijenaca na Gradskom groblju - 13 Foto: Zvonko Pavic/Cropix +28 Polaganje vijenaca na Gradskom groblju - 11 Galerija 1/33 >>
Održava se trideseta obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica. Ulicama Zadra u osam je sati krenula budnica, a održan je i mimohod pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a s ratnim zastavama.

 

  • Vojno-redarstvena akcija Maslenica prekretnica u Domovinskom ratu
  • Akcija ponovno spojila sjever i jug države
  • 30. obljetnica održava se u Zadru

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

13:00 U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održana je svečana akademija.

Ministri u Zadru Akademija i misa u Zadru - 7 (Foto: Zvonko Pavic/Cropix)

Ministri u Zadru Akademija i misa u Zadru - 5 (Foto: Zvonko Pavic/Cropix)

11:30 U Crkvi sv. Šimuna služila se svečana misa.

Ministri u Zadru Akademija i misa u Zadru - 12 (Foto: Zvonko Pavic/Cropix)

Ministri u Zadru Akademija i misa u Zadru - 11 (Foto: Zvonko Pavic/Cropix)

11:00 Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved rekao je u subotu u Zadru da je Vojno- redarstvena operacija Maslenica bila priprema za VRO Oluja te da su načela po kojima se pripremala Maslenica bila priprema i za Bljesak i za Oluju.

"To je bilo uvjerenje našem narodu da ćemo svoju zemlju osloboditi, a bila je to i poruka neprijatelju. Bilo je samo pitanje kad će Hrvatska osloboditi svoju domovinu. Pamti Zadar, pamti hrvatski narod i Maslenicu i hrabrost svih hrvatskih branitelja", poručio je ministar Medved.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodao je da neprijatelj nije slučajno odabrao ovaj dio Hrvatske kako bi je prepolovio“.

"Upravo je ovdje oslobođena Hrvatska, a sve sastavnice HV-a i MUP-a ovdje su dale najbolje od sebe i postavile temelje za oslobodilačke akcije Bljesak i Oluju. Tu se pokazalo da Hrvatska ima snagu, volja nikad nije bila upitna, da ima vještinu i ljude koji će to izvesti po svim pravilima ratovanja", rekao je Božinović.

Naglasio je da želi ukazati na nevjerojatnu predanost, znanje i žrtvu koju su podnijeli svi, branitelji.

Božinović: Akcija Maslenica ostat će urezana u kolektivnu svijest hrvatskog naroda

"Pogotovo oni koji su na obroncima Velebita osvajali vrhove koji su nam bili ključ za operaciju Oluja. Zahvaljujemo svim sudionicima akcije Maslenica, zahvaljujemo i iskazujemo posebno poštovanje obiteljima poginulih i ranjenih. Ovo je bila akcija koja će ostati duboko urezana u kolektivnu svijest hrvatskoga naroda", ustvrdio je Božinović.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da mu je "čast biti ovdje s ministrima, među braniteljima, koji su, unatoč mladosti i slaboj opremljenosti, hrabro stali i obranili granice u kojima živimo“.

"Na takav način, kao Ministarstvo obrane, dajemo podršku svim braniteljima i želimo poslati poruku mladima kako se voli država. Podsjećamo i branitelje na trenutke kad su stvarali Hrvatsku vojsku. U svjetlu ovih 30 godina, možemo samo promatrati što se sve događalo i da nijedna žrtva nije bila uzaludna", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Podsjetio je i da je Hrvatska danas članica NATO-a, članica Europske unije i šengenskog prostora Eurozone.

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, u Crkvi. Sv. Šimuna u Zadru u 11. sati počela je svečana misa, a svečanost se nastavlja u 13 sati u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu gdje će se održati svečana akademija na kojoj će sudjelovati premijer Andrej Plenković te ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić.

Ministri u Zadru Izložba Maslenica (Foto: Zvonko Pavic/Cropix)

10:30 Budnicom zadarske Gradske glazbe središtem Poluotoka, u subotu ujutro u Zadru je počelo obilježavanje 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, prve velike oslobodilačke akcije Domovinskog rata u kojoj je oslobođen veći dio zadarskoga zaleđa.

U odavanju počasti poginulim braniteljima kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru sudjelovali su ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, general Ante Gotovina, sudionici VRO Maslenica, obitelji poginulih branitelja, pripadnici braniteljskih udruga te brojne delegacije gradova i županija.

Vijenci su položeni i kod spomen-obilježja 3. bojni Imotski sokolovi i 4. gardijskoj brigadi Pauci u Ulici Ante Starčevića, a potom je na parkiralištu Relja otvorena izložba Taktičko-tehnički zbor opreme Hrvatske vojske i MUP-a, koju će građani Zadra moći razgledati do 16 sati.

Akcija Maslenica, kodnog naziva “Gusar”, počela je 22. siječnja, 1993. u 6 sati ujutro, a glavni ciljevi operacije postignuti su za 72 sata.

Pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a oslobodili su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom čime je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

Oslobođeno i petnaestak mjesta i sela u zadarskom zaleđu, Zrakoplovna baza Zemunik i Novsko ždrilo.

U akciji Maslenica i neposredno poslije nje ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja, a najveću tragediju doživjela je 3. Gardijska brigada Kune koja je u obrani Kašića 1. veljače izgubila 24 pripadnika.

8:15 Na dan središnje proslave, u subotu 21. siječnja, ulicama Zadra održala se ujutro u 8 sati budnica.

U danima koji slijede 30. obljetnica VRO Maslenica obilježit će se i brojnim drugim događanjima u mjestima na širem području Zadarske županije. U sklopu programa od 20. siječnja postavljena je izložba "Slike, odore i znakovlje iz Domovinskog rata" u Kneževoj palači u Zadru.

Obilježavanje se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH i u organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja te Zadarske županije i Grada Zadra.

7:45 Vojno-redarstvena operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno je spojila sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz.

Kako je često isticao general Ante Gotovina, operacija Maslenica bila je svojevrsna prekretnica u Domovinskom ratu.

"Do operacije Maslenice mi smo se uglavnom branili, više ili manje uspješno, ali Maslenica je označila preokret u Domovinskom ratu i tada su prvi put sudjelovale tri grane vojske, specijalna policija, ratna mornarica i zrakoplovstvo te kopnene snage, koje su bile nositelj te akcije", istaknuo je svojedobno general Gotovina.

Operacija je planirana u tajnosti pod kodnim nazivom Gusar, a u samo 72 sata oslobođeno je oko stotinu četvornih kilometara, od zadarskoga zaleđa s Novskim ždrilom i dijelom Velebita te područje oko Hidroelektrane Peruće u blizini Sinja.

Zapovijedao Bobetko, pomoćnici Gotovina i Roso

Vojno-redarstvenom operacijom zapovijedao je general Janko Bobetko, a njegovi pomoćnici bili su tadašnji brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso.

Hrvatska vojska i policija u borbena su djelovanja krenule iz nekoliko smjerova i već prvog dana oslobođeni su Rovanjska, Maslenica, Novsko ždrilo, Podgradina, Islam Latinski, Islam Grčki i Kašić. Sljedećih su dana oslobođeni Zračna luka Zemunik te mnoga mjesta zadarskoga zaleđa.

Strateški iznimno važno bilo je i preuzimanje nadzora nad širim područjem Velike i Male Bobije, Tulovih greda i Malog Alana, ključnih položaja na Velebitu s kojih su hrvatske snage mogle nadzirati Obrovac, Gračac i Benkovac. Do završetka operacije oslobođeno je cijelo područje tzv. ružičaste zone u zadarskom zaleđu i osiguran strateški bitan prostor Novskog ždrila.

Jedna od posebnosti operacije Maslenice bilo je sudjelovanje gardijskih brigada, nositelj je bila 4. brigada, a sudjelovali su dijelovi 1., 2., 3. i 9. brigade. Sve su pridonijele uspjehu operacije i očuvanju dostignutih borbenih položaja iako su neke od njih bile tek u osnutku. Na Velebitu su koordinirano djelovale i snage Specijalne policije MUP-a, koje su ovladale dominantnim kotama i komunikacijama, a znatno su pridonijele i pričuvne brigade Hrvatske vojske te domobranske pukovnije.

Zbog neuspjeha pokušaj rušenja HE Peruća

U toj operaciji sudjelovale su najbolje hrvatske snage, ali i najbolje protivničke, srpske strane. U pomoć krajiškom vođi Milanu Martiću stigli su Arkanovi Tigrovi, Knindže kapetana Dragana i niški specijalci, a iz BiH su stigle i Mladićeve vojne postrojbe.

Iako su glavni ciljevi operacije ostvareni vrlo brzo, zbog pritiska međunarodne zajednice, 25. siječnja kod Obrovca i Benkovca zaustavljeno je hrvatsko napredovanje.

Neprijatelj je to iskoristio za jačanje svojih snaga i protunapad pa su borbe potrajale još nekoliko dana.

Hrvatske su snage, ojačane postrojbama koje su helikopterima prevezene iz Slavonije, zadržale dostignute crte bojišnice. Bio je to prvi helikopterski desant postrojba HV-a, a neprijatelj, koji je doživio dotad najveći poraz, zaprijetio je 27. siječnja rušenjem brane Hidroelektrane Peruće.

Unatoč aktiviranju 30 tona eksploziva, oštećena brana nije popustila, a Hrvatska vojska spriječila je neprijateljsko napredovanje i ubrzo ovladala cjelokupnim područjem.

Pontonski most povezao sjever i jug zemlje

Budući da je u operaciji Maslenici pod kontrolu hrvatskih snaga vraćeno Novsko ždrilo, na istome mjestu na kojemu je u studenome 1991. srušen Maslenički most sagrađen je pontonski, koji je često bio pod paljbom neprijatelja do konačnog oslobođenja zadarskoga zaleđa u akciji Oluji 1995. godine.

Pontonski most omogućio je uspostavu prometa između sjevera i juga do izgradnje novoga Masleničkog mosta, za koji je 30. siječnja 1993. predsjednik Republike Franjo Tuđman položio temeljni kamen.

Borbe u operaciji Maslenici trajale su do kraja ožujka i završetka operativnih djelovanja, a u akciji i poslije nje poginulo je 127 hrvatskih branitelja. Najveću tragediju doživjela je 3. gardijska brigada "Kune", koja je u obrani Kašića 1. veljače izgubila 24 pripadnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene