Obavijesti Video Pretražite Navigacija
afrička svinjska kuga se širi

Može li meso zaražene svinje doći u mesnice i trgovine? "Bolest treba shvatiti ozbiljno"

Aktualno Galerija Lorena Jemeršić Lorena Jemeršić Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Afrička svinjska kuga, ilustracija - 1 Afrička svinjska kuga, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Afrička svinjska kuga, ilustracija - 3 Afrička svinjska kuga, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Afrička svinjska kuga, ilustracija - 2 Galerija 1/7 >>
Izvanredno stanje zbog širanja afričke svinjske kuge proglašeno je u više dijelova Hrvatske, od Slavonije do Like. Može li unatoč mjerama suzbijanja svinjske kuge, meso zaražene svinje ipak doći u mesnice i trgovine istražio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Veterinarska inspekcija i državni inspektorat paze da ne jedemo takvo meso, javio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić koji je posjetio laboratorij Hrvatskog veterinarskog instituta u koji dolazi sumnjivo meso. Razgovarao je s profesoricom Lerenom Jemeršić, predstojnicom Odjela za virologiju koja kaže kako se povećao broj uzoraka koji stižu na analizu. "U posljednih mjesec dana došlo je 3000 uzoraka, većina je, srećom, negativna", kazala je.

"U Vukovarko-srijemskoj županiji, u nekim selima je i do 50 posto pozitivnih nalaza", kazala je Jemeršić. Mogu li građani sami dostaviti meso na analizu, zanimalo je reportera.

"Lijepo molim da ne dostavljaju. Kada primijete bolesnu svinju trebaju javiti veterinaru", kazala je profesorica i dodala kako veterinari znaju što treba dalje napraviti.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs pacijenti se požalili Ministra Fuchsa u bolnici primili preko reda? Liječnik je mislio da bi pregled trebalo obaviti u hitnom postupku

Pitanje je i može li zaraženo meso stići na tržište. Voditeljica virologije vjeruje kako to nije moguće, no u slučaju da se i dogodi ističe kako svinjski proizvodi nisu opasni za ljude.

"To je bolest isključivo svinje, ne mogu ni druge životinje oboljeti, ali bolest treba shvatiti ozbiljno", kazala je te dodala kako je utvrđeno da je bolest stigla s istoka jer je isti soj virusa zabilježen i u Grčkoj, Crnoj Gori...

Pročitajte i ovo Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Vrućine posvuda Kakvo nas ljeto čeka i što su to superćelijske oluje? Odgovore ima meteorolog Ivan Čačić

"Bolest je teško iskorijeniti, ušla je u Europsku uniju 2014. godine i još uvijek je ovdje i dalje se širi", kazala je Jemeršić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene