Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko odlazi

Afera Konzultantica: Evo kako je počela najveća politička kriza u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aferom Konzultantica počela je najveća politička kriza u Hrvatskoj.

I dok su na početku svi još relativizirali njezinu težinu i vjerovali kako je moguće da se Vlada iz nje izvuče i nastavi s radom, problem je eskalirao. SDP je tražio izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku vlade Tomislavu Karamarku, a MOST zatražio od Karamarka da odstupi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko će popustiti? KAKAV RASPLET NAS OČEKUJE Svaki dan po nekoliko obrata, što je slijedeće? Slika nije dostupna Branit će svoju čast Orešković: 'Ne mogu odstupiti jer tako bih priznao krivnju za lažne optužbe'

Zbog poslova supruge Ane, Tomislav Karamarko našao se u problemu. Otkriveno je kako je njezina tvrtka poslovala s tvrtkom njegova prijatelja i lobista MOL-a, Josipa Petrovića. Petrović je godinama službeni lobist mađarskoga MOL-a, s kojim je Hrvatska u sporu oko Ine i trenutačno na arbitraži.

Tomislav Karamarko je prvi potpredsjednik Vlade i osobni prijatelj Josipa Petrovića i suprug Ane Šarić Karamarko. I dok je Karamarko ponavljao kako to nije problem jer uvijek strogo odvaja privatno i poslovno, počele su pljuštati reakcije. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je počelo s radom, a oglasio se i premijer Tihomir Orešković

'Od moje strane, ja vjerujem da nije napravio ništa protiv interesa Hrvatske i tu je točka', kazao je tada premijer.

No, s njim se nije složio Zoran Milanović. Javnosti je iznio vrlo konkretni zahtjev SDP-a.

'Karamarko je trebao dati ostavku, a s obzirom da to nije napravio, tražit ćemo nepovjerenje. I da vidimo što o tome misle koalicijski partneri HDZ-a'.

I bio je to početak kraja. Krenule su priče o preslagivanju... i prvi konkretni znaci da su Most i HDZ zapravo na suprotnim stranama.

Suočeni s realnom opasnošću da se nepovjerenje Karamarku doista i izglasa u pokušaju da do tog izglasavanja ne dođe HDZ je krenuo rušiti Vladu. Zahtjevi za ostavkama pljuštali su sa svih strana.

'Zbog toga pozivam gospodina Karamarka i gospodina Petrova, da se, u nacionalnom interesu, povuku sa svojih dužnosti', zatražio je od dvojice potpredsjednika potom premijer Tihomir Orešković.

'Gospodin Orešković ne uživa naše povjerenje, nakon ovog jednog salto mortalea koji je izveo', odgovorio mu je ubrzo Tomislav Karamarko.

'MOST nezavisnih lista i dalje inzistira na smjeni prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka radi osobne kompromitacije', ostao je rezolutan Božo Petrov.

Tko od njih ima dovoljno ruku u Saboru za provesti svoj naum - još se ne zna.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene