Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terete bivšeg ministra

Rončevića optužuju brojni časnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar MORH-a Berislav Rončević čeka početak suđenja. Protiv njega, pokazuje optužnica, tijekom istrage o aferi kamioni teškoj 10 milijuna kuna progovorili su brojni visoki časnici HV-a. Nova TV prva donosi njihova svjedočanstva.

Nisu samo Berislav Rončević i Ivo Bačić glavni akteri posla s kamionima. U pozadini spornih pregovora, nekoliko je visokih hrvatskih vojnih časnika. Ključni svjedoci USKOK-a i Državnog odvjetništva članovi su prije 5 godina osnovanog Povjerenstva za nabavu vojnih vozila. Uz Bačića, kao šefa, ali i Josipa Budimira, zaduženog za financije, sve o kupovini kamiona znali su i Ojdana Žužul, ali i Slaven Zdilar. Prvi natječaj, potvrdila je pukovnica na ispitivanju, poništen je zbog manjka novca. Išlo se u izravnu pogodbu s tvrtkom Eurokamion. 'Ako je nešto rađeno, rađeno je ili u kabinetu pomoćnika ministra ili u kabinetu ministra', kazala je pukovnica Žužul. Tko je vodio pregovore s potencijalnim dobavljačima, ona ne zna. No, u dopisima je pisala da je MAN-ova ponuda bila financijski povoljnija od odabrane IVECO-ve. Iz njezinog, ali i iskaza brigadnog generala Zdilara proizlazi da je glavnu riječ vodio ministar. 'Prilikom prezentacije Rončević mi je prigovorio zašto spominjem MAN, odnosno zašto ga favoriziram. Nikoga nisam favorizirao, pa ni MAN', kazao je brigadni general Zdilar.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Slika nije dostupna Rončević i Bačić na optuženičkoj klupi Slučaj kamioni: 'Kriterij je bila najniža cijena'

>> Odvjetnik: Jedva čekam da dokažem da je Rončević nevin

'Rončević je lagao'

Upravo Rončeviću dio svjedoka prigovara da je pogodovao drugoj tvrtki. Da su njihovi predstavnici bili na razgovorima u MORH-u svjedoči i knjiga ulazaka. Spomenuti svjedoci, kažu, nikad nisu predložili sklapanje ugovora, kao što je to Rončević kasnije napisao predsjedniku Mesiću. Ne samo da je, kažu, zavarao Mesića, nego je i lagao da je dan prije sklopljenog posla održan sastanak Povjerenstva. Nikad se, otkrili su USKOK-u, nisu sastali. Zapisnik je potpisan naknadno. Na Rončevićevoj strani nisu bili ni general Mato Obradović, ali ni tadašnji inspektor Jozo Miličević. Čim je u izvješću progovorio o sumnjivoj nabavi 39 kamiona, Rončević mu je odgovorio: 'Hladnim mi je tonom rekao da je izvješće nestručno, da su ga sačinili nestručni ljudi, oni koji su ga pisali ruše mene, Vladu i Ministarstvo obrane. Izvješće treba povući i izmijeniti, a sve ljude, koji su radili na njemu izbaciti i potjerati', kazao je Rončević Miličeviću. Bivši ministar je pak, inspektoru koji je umirovljen, uzvratio optužbama da laže.

Obrane optuženih uvjerene su da ce tužiteljstvo imati težak zadatak dokazati Rončevićevu i Bačićevu krivnju na sudu. I oni će pozivati svoje svjedoke, a uzvratit će dokumentacijom, do koje u istrazi nisu mogli doći. Čak i da su drugi kamioni bili jeftiniji, kako tvrde vještaci, imali su manje od 5 tona, koliko je prema natječaju bilo potrebno. Na tome, neslužbeno doznajemo, odvjetnici temelje svoju žalbu napisanu na desetak stranica. Čiji će argumenti prevagnuti na sudu, još se ne zna. Osim svjedoka, na Rončevićevoj i Bačićevoj strani nije ni Služba za prijem. Isporučena vozila bila su zahrđala, a iz njih je curilo i ulje. No, MORH je nepoštivanje ugovora i naplatio. Oko 132.000 kuna.

Mislite li da će doći i do optužnice protiv Sanadera?

  • Da
  • Ne
  • U Hrvatskoj nema šanse
  • Možda
  • Briga me

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene