Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK podigao optužnicu

Odvjetnik: Jedva čekam da dokažem da je Rončević nevin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je objavio kako je na Županijskom sudu podigao optužnicu protiv Berislava Rončevića.

Nakon dovršene istrage i nakon što je Hrvatski sabor 16. listopada 2009. dao odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Berislava Rončevića, USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Berislava Rončevića, bivšeg ministra obrane RH, te protiv Ive Bačića, bivšeg pomoćnika ministra obrane RH, zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. (28. 10. 2009.), stoji na internetskim stranicama USKOK-a.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Optuženi za izdavanje lažnih potvrda - 2 Plaćali po 100 eura Optuženi medicinska sestra i posrednici: Na lažnim potvrdama o cijepljenju zaradili više od 26.000 eura

>> Rončević: Nemam se čega bojati, ne bježim iz Hrvatske

Rončevića i Bačića se sumnjiči da su državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna, jer su ugovor o kupnji kamiona izravnom pogodbom sklopili s tvrtkom koja nije imala najjeftiniju ponudu. Namučila je USKOK-ove dostavljače pošiljka, koju su unijeli na sud. Više od 5.000 stranica ima sudski spis, koji kompromitira nekadašnjeg ministra i njegova bivšeg pomoćnika. Rončevićevo mjesto u sabornici danas je bilo prazno. Podizanje optužnice dočekao je kod kuće.

No njegov odvjetnik je bio optimističan. 'Ako je sadržaj inkriminacija ono što mi je rečeno, onda moram priznati da s nestrpljenjem očekujemo raspravu, definitivno uvjereni da ćemo dokazati Rončevićevu nevinost', kazao je Krešimir Vilajtović. S istim će ciljem do sudnice i Bačićev odvjetnik Ivo Farčić koji ipak nije želio otkriti obrambenu strategiju. 'Mi smo vodili jednu paralelnu istragu, on aktivno u tome sudjeluje, i mi ćemo se tako postaviti'.

Evo za što USKOK optužuje Rončevića:

'Optužnicom se okrivljenici terete da su, prilikom nabave vojnih kamiona za potrebe MORH-a, kao službene osobe iskoristili svoj položaj i prouzročili štetu velikih razmjera. Naime, Uprava za materijalne resurse MORH-a donijela je 30. rujna 2004. Odluku o osnivanju stručnog povjerenstva za pripremu i provedbu postupka nabave nadmetanjem po pozivu za nabavu 76 nebojnih motornih vozila, za koju namjenu je iz proračuna RH osigurano ukupno 34.809.770,00 kuna. Navedenu odluku je potpisao Ivo Bačić.

Na ovaj poziv se odazvalo deset trgovačkih društava dostavljanjem ponuda koje je Povjerenstvo otvorilo 21. listopada 2004. Nakon izvršene analize, Povjerenstvo je zaključilo da sve dostavljene ponude udovoljavaju traženim tehničkim i ostalim uvjetima. Međutim, za nabavu 76 vozila bilo je potrebno osigurati ukupno 38.853.267,15 kuna odnosno 4.043.497,15 kuna više od osiguranih sredstava. Stoga je Ivo Bačić 15. prosinca 2004. donio Odluku o poništenju postupka nabave nadmetanjem zbog nedostatka financijskih sredstava. Zatim su Berislav Rončević, i Ivo Bačić, zajedno i po prethodnom dogovoru, od 15. do 28. prosinca 2004., u Zagrebu, znajući da trgovačko društvo Eurokamion d.o.o. Zagreb nije ponudilo najnižu cijenu, postupali u namjeri da tom trgovačkom društvu omoguće sklapanje ugovora za nabavu nebojnih motornih vozila bez obzira na povoljnije ponude drugih ponuditelja.

U realizaciji ovog dogovora, Ivo Bačić je po donošenju Odluke o poništenju postupka nabave, kojom je obvezao Službu za razvoj, opremanje i modernizaciju da izvrši revidiranje zahtjeva za nabavu u smislu smanjenja količina ili odustajanja od nabave određene vrste vozila, u cilju usklađivanja vrijednosti nabave sa stvarno osiguranim sredstvima, iako navedena Služba nije dostavila revidirani zahtjev, 18. prosinca 2004., na zahtjev Berislava Rončevića, započeo pregovore samo s predstavnicima trgovačkog društva Eurokamion d.o.o. Zagreb. Dao im je uputu za dostavu nove ponude te su predstavnici tog trgovačkog društva 21. prosinca 2004. dostavili ponudu za 43 vozila.

Oštetili Hrvatsku za 10 milijuna kuna

Po primitku ponude, Ivo Bačić je Službi za ugovaranje i nabavu naložio izradu nacrta Ugovora o kupoprodaji sa navedenim trgovačkim društvom za 39 vozila, znajući da su za toliki broj vozila osigurana proračunska sredstva. Nacrt Ugovora je radi usaglašavanja dostavljen i trgovačkom društvu Eurokamion d.o.o. Zagreb. Nakon toga je Berislav Rončević 23. prosinca 2004. donio Odluku o provedbi postupka nabave nebojnih motornih vozila za potrebe Oružanih snaga RH. Ujedno je imenovao Povjerenstvo za provedbu postupka izravne pogodbe s trgovačkim društvom Eurokamion d.o.o. Zagreb na čelu s Ivom Bačićem, za nabavu 44 nebojna motorna vozila s mogućnošću smanjenja planiranih količina ako se utvrdi nedostatak osiguranih financijskih sredstava.

U Odluci je neistinito naveo da je trgovačko društvo Eurokamion d.o.o. Zagreb u prethodno poništenom postupku nabave ponudilo najbolje uvjete. Iako se ovo Povjerenstvo nije sastalo niti odlučivalo u predmetnom postupku nabave, Berislav Rončević je 28. prosinca 2004., u ime MORH-a sklopio Ugovor o nabavi 39 terenskih motornih vozila – kamiona za iznos od 34.435.164,90 kuna. Navedeni iznos je u cijelosti plaćen 20. siječnja 2005. iako bi, da je prihvaćena ponuda iz prethodno poništenog postupka nabave s najnižim cijenama, isti broj takvih vozila bio plaćen 10.245.707,60 kuna manje koliko iznosi razlika u cijeni između ponude trgovačkog društva Man Importer Hrvatska d.o.o. Zagreb i ugovorene cijene s trgovačkim društvom Eurokamion d.o.o. Zagreb. Na opisani način okrivljenici su oštetili Hrvatsku za iznos od najmanje 10.245.707,60 kuna,' stoji u optužnici.

Postupak protiv Rončevića i Bačića vodi se po odredbama novog zakona o kaznenom postupku kojim je propisano da se USKOK-ova optužnica s dokazima na kojima se temelji, spisom istrage te zapisnicima o provedenim dokaznim radnjama, dostavlja sucu istrage koji mora preispitati je li optužnica podignuta po zakonu, odnosno je li propisno sastavljena te podnesena u roku od ovlaštenog tužitelja. Optužnica se potom dostavlja okrivljeniku koji ima pravo podnijeti pisani odgovor, a potom se sve dostavlja optužnom vijeću koje utvrđuje osnovanost optužnice. Tek ako to vijeće potvrdi optužnicu, zakazuje se početak suđenja.

>> Sve se radi da se Rončeviću što brže 'spakira'

>> Sud paniku i blamažu ublažava preko Devčića

>> Ekskluzivno: Rončević na sudu sredinom studenog

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene