Obavijesti Video Pretražite Navigacija

"Afera Brodosplit": svjedočio ministar Vukelić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Branko Vukelić, koji je u vrijeme "afere Brodosplit" bio ministar gospodarstva i predsjednik Nadzornog odbora, danas je svjedočio pred istražnim sucem Županijskog suda u Splitu Nevenom Cambjom.

Kako se doznaje od suca Cambja, Vukelić je rekao da je kao predsjednik NO-a s njegovim članovima dao suglasnost na "Brodosplitov" ugovor s njemačkom tvrtkom Wesselsom za izgradnju tankera.

Pročitajte i ovo Mario Banožić projekt potpisan 2014. godine Banožić o Brodosplitu: Bez ovih dokumenata nema dogovora Slika nije dostupna Vukelić: 'Ne želim komentirati SDP-ove gluposti'

Nadzorni odbor dao je suglasnost jer su ugovorne stavke bile znatno povoljnije nego u svim prijašnjim ugovorima, a dajući suglasnost na ugovor, procijenio je da je on bitno povoljniji i da će u konačnici njegova provedba pridonijeti da "Brodosplit" dođe na pozitivnu nulu, kazao je Vukelić. No ministar Vukelić je također, kako kaže sudac Cambj, kazao i da je on na toj sjednici osobno pitao je li sigurno da je to najpovoljnija ponuda i da nema povoljnije, a da mu je tadašnji direktor "Brodosplita" Goran Vukasović odgovorio da povoljnija ponuda od te nije prispjela.

Vukelić je rekao i da Nadzorni odbor samo daje ili odbija dati suglasnost na potpisane ugovore, a da ne sudjeluje u njihovoj izradbi.

Prije godinu dana na Županijskom sudu u Splitu počela je istraga protiv osumnjičenih u "aferi Brodosplit" tadašnjeg direktora "Brodosplita" Gorana Vukasovića, njegova zamjenika Ante Luetića, brokera Drage Mačeka i direktora "Brodotrogira" Matea Tramontane. Oni su osumnjičeni i za nesavjesno poslovanje i pronevjeru 4,7 milijuna dolara iz pobočnih ugovora s njemačkim brodarom Wesselsom.

Ministar Vukelić već je prije bio pozivan na svjedočenje u "slučaju Brodosplit", no zbog neodogodivih obveza istražnom je sucu slao ispričnice.

Od suca Cambja doznaje se da je do sada ispitao više od 40 svjedoka i da se istražni postupak, ako Županijsko državno odvjetništvo ne ponudi nove svjedoke, bliži kraju jer je preostalo da se ispita još šest svjedoka - tri iz Hrvatske i tri iz inozemstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene