Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žensku kaznionicu zatvora u Požegi, jedinu žensku kaznionicu u Hrvatskoj, danas je posjetila potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič sa željom da vidi kako su u toj ustanovi žene lišene slobode provele Božić, ali i kako se one pripremaju za povratak u društvo i svakodnevne poslove.


U razgovoru zatvorenice su ukazale na pojedine lošije uvjete, a potpredsjednica Vlade RH Adlešič istaknula je kako će se založiti za njihovo otklanjanje, a da će neke pritužbe (zatvorenica) morati preispitati.

Vezani članci Slika nije dostupna Adlešič ostaje u HSLS-u, ali se ne vraća u Sabor Slika nije dostupna 'U koaliciji nismo mogli realizirati nijedan prijedlog'

'Zaključak je da im vrlo brzo treba osigurati socijalnog radnika. Žene koje se pripremaju za odlazak žele se pripremiti za rad na poslovima od kojih će moći kasnije pošteno živjeti, a zainteresiranih ima i za informatiku. Zato će ovu ustanovu trebati i kadrovski ojačati, posebice kada je riječ o socijalnim radnicima i komunikaciji, jer žene sa svojim obiteljima žele imati kvalitetniju komunikaciju', rekla je Adlešič koja je zatvorenicama u Ženskoj kaznionici požeškog zatvora podijelila i blagdanski ručak.

'U požeškoj smo Kaznionici sve učinili kako bi i osobe lišene slobode osjetile ugođaj Božića. Od ukupno 114 žena, koliko je trenutačno u kaznionici, za blagdan ih je 20-ak otišlo na dopust. Isto tako na dopust je otišlo i 35 muškaraca', rekao je upravitelj požeške Kaznionice Slavko Orešković.

Problem kaznionice u Požegi je manjak socijalnih radnika, liječnika i psihologa

Napomenuo je kako Kaznionici za žene nije prekapacitirana, u njoj je trenutačno i devet stranih državljanki koje su kaznena djela počinile na teritoriju Republike Hrvatske.

'One isto ovdje izdržavaju kaznu zatvora jer nemaju gdje. Mi smo jedina kaznionica za žene u Hrvatskoj', podsjetio je upravitelj Orešković.

Naglasio je i kako su u ovoj godini bile svega tri pritužbe na rad osoblja. 'To je uistinu zanemariv broj, a pritužbe smo odmah otklonili', rekao je.

Potvrdio je kako je problem manjak socijalnih radnika u Kaznionici te da im nedostaje i liječnika i psihologa, dodavši da se na zadnji natječaj za liječnika nitko nije javio.

'Zatvorenici za Božić i Novu godinu imaju 24 sata više izlaska što im omogućava Zakon o izdržavanju kazne i Pravilnik o pogodnostima, tako da će svaka zatvorenica ovaj mjesec provesti jedan dan duže kod kuće', rekao je Miroslav Mihoci, v.d. ravnatelj Uprave za zatvorski sustav.