Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Adlešič: MORH treba omogućiti bolje napredovanje žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prigodi Dana Oružanih snaga potpredsjednica Vlade za unutarnju politiku Đurđa Adlešič sastala se s pripadnicama Ministarstva obrane (MORH) i Oružanih snaga (OSRH) kako bi se uvjerila u njihov položaj u MORH-u i OS-u te što se može učiniti da bi im se položaj poboljšao.

Obrativši se pripadnicama OS-a i MORH-a, potpredsjednica Vlade je istaknula da su žene dale nemjerljiv doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, ali i izgradnji suvremenih oružanih snaga te da su spremne preuzeti najviše dužnosti.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

Da bi se to postiglo, treba žurno mijenjati svijest pojedinaca koji robuju predrasudama o ženama kao slabijem spolu te o vojsci kao isključivo muškoj profesiji, dodala je.

Istaknula je da sustav izobrazbe u OS-u treba više učiniti u promicanju spolne ravnopravnosti.

Adlešič je rekla da su muškarci na 92 posto zapovjednih dužnosti u sustavu obrane, a među 27 generala nema nijedne žene, da je od 120 brigadira samo pet žena s tim činom, a među 200 pukovnika samo je 15 žena.

Danas smo razgovarali o tome kako tu statistiku mijenjati, rekla je Adlešič i naglasila da je potrebno omogućiti školovanje i napredovanje žena u skladu s njihovim sposobnostima.

Ministar obrane Branko Vukelić je, pozdravivši pripadnice MORH-a i OS-a, rekao da se takav sastanak održava prvi put te da razlog sastanka nije loše stanje, već želja da se ono popravi. Napomenuo je da je udio žena u MORH-u i OS-u 17 posto.

Ocijenio je da sve više mladih želi vojni poziv što dokazuje i odziv na projekt "Kadet". Ove se godine javilo 870 kandidata, što je 30 posto više nego lani, a među njima je 219 žena, dodao je.

Naglasio je da MORH izrađuje dokumente za reguliranje dobrovoljnog služenja vojnog roka na koje bi se mogli ravnopravno prijaviti muškarci i žene.

Pripadnice OS-a i MORH-a pozdravio je i zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Slavko Barić te brigadirka Mirijam Antonić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene