Obavijesti Pretražite Navigacija
Akcija Oliver

Zagreb: Bio prisiljen da prosi, dnevno dobivao oko 800 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu akcije 'Oliver' zagrebačka policija uhitila je muškarca koji je osam godina svoju žrtvu prisiljavao na prosjačenje.

Prosjak je većinu utrška, koji je dostizao i 800 kuna dnevno, morao predati svome gazdi. Akcija, nazvana prema romanu 'Oliver Twist' o teškom životu dječaka iz engleskog sirotišta, rezultirala je privođenjem 40 osoba, od čega šestero djece i dvoje maloljetnika, rekao je na konferenciji za novinare voditelj službe organiziranog kriminaliteta zagrebačke policije Željko Dolački.

Policija je podnijela 33 optužna prijedloga, tri kaznene prijave zbog povrede djetetovih prava i jednu prijavu zbog trgovanja ljudima protiv 50-godišnjaka koji je zadnjih osam godina prijetnjama i uporabom sile svakodnevno prisiljavao na prosjačenje 67-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Iako je 'rob' nekoliko puta pokušao pobjeći 'vlasnik' ga je svaki put uspio pronaći, te ga je nekoliko puta pretukao, što objašnjava razloge zašto je odnos tlačitelja i potlačenog potrajao godinama. Žrtva je živjela u unajmljenom stanu s 50-godišnjakom koji je svakodnevno nadzirao njezino kretanje.

Pročitajte i ovo Obiteljsko nasilje, ilustracija STRAVA U ZAGREBU Život s monstrumom: Podignuta optužnica protiv 48-godišnjaka. Djevojku zatočio, tjerao je da krade, napao je skalpelom... Nasilje, ilustracija Pokrenuta istraga Horor u Slavoniji: Roditelji dogovorili prisilan brak svoje djece - kupili djevojčicu (15) pa je zatočili i tukli

>>Prosjak u kolicima ustao i ušao u Mercedes

U osam godina prosjak je, po nekim procjenama, 'zaradio' nekoliko stotina tisuća kuna, ali je najveći dio toga morao davati svojem 'gospodaru' koji bi mu ostavio sitniš za cigarete i pivo.

Iako je u tom slučaju žrtva starije dobi, organizatori prosjačenja najčešće iskorištavaju djecu, što je jedan od oblika trgovanja ljudima, koji se odvija u urbanim središtima i zauzima značajan udio u tamnoj brojci kriminaliteta povezanog s trgovanjem ljudima.

Policija je stoga danas predstavila plakat 'Djeca koja prose' Pravobranitelja za djecu kojim se građane upozorava da dajući novac prosjacima potiču kriminalne aktivnosti i štete djeci.

Po podacima koje je iznio voditelj odjela maloljetničke delikvencije iz Ravnateljstva policije Dragan Josipović, u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 2428 kaznenih djela na štetu djece, što je porast od čak 15,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

>>Goli prosjak upucan na el. stupu pod naponom

Policija je zabilježila čak 148 kaznenih djela spolne zloupotrebe djece mlađe od 15 godina, 575 kaznenih djela povrede dužnosti uzdržavanja i 502 kaznena djela povrede djetetovih prava, kao što su zanemarivanje te razni oblici zlostavljanja. Iza svakog broja stoji jedno dijete, upozorava policija.

Optimistični su podaci koji pokazuju da je smanjen broj nedjela koja su počinila djeca iz čije populacije kriminalci znaju regrutirati svoje kadrove.

Prosjačenjem se u Zagrebu bave ljudi bez obzira na godine starosti i nacionalnost, no blago prednjače mlađe i starije životne dobi. Zasad nisu uočeni pojedinci ili grupe koje se bave organiziranjem prosjačenja.

>>Osuđen na smrt jer je ubio prosjaka radi prodaje organa

Prosjaci u pravilu lažno prikazuju svoje socijalno stanje i invalidnost te na taj način izazivaju suosjećanje kod građana. No, policija upozorava građane da davanjem milostinje samo potiču organizatore.

Iako je problem trgovanja ljudima prepoznat kao rastuća opasnost na međunarodnoj razini, broj identificiranih žrtava u većini zemalja nije visok. U Hrvatskoj je lani zabilježeno 11, a tijekom 2013. 18 žrtava trgovanja ljudima, kažu u policiji.

Žrtve trgovanja ljudima najčešće su mlađe žene koje počinitelji seksualno ili radno iskorištavaju i mlađi muškarci koji se silom i prijetnjom prisiljavaju na rad. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene