Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaćaju milijunske svote

700 liječnika potpisalo peticiju, nezadovoljni odštetama koje moraju isplatiti u slučaju raskidanja ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezadovoljni Pravilnikom o specijalizacijama, prema kojem je liječnik dužan platiti 230 tisuća kuna, ako prijevremeno raskine ugovor, liječnici su pokrenuli peticiju.

Liječnici traže da se uvede troškovnik specijalizacije prema kojem ne bi više morali isplaćivati odštete koje kod nekih iznose i više od milijun kuna. Peticiju je dosad potpisalo više od 700 liječnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Marin Smilović već je dvije i pol godine na specijalizaciji u čakovečkoj bolnici. "Nakon što završim svoje specijalističko usavršavanje, moram 5 godina raditi u istoj ustanovi gdje sam i započeo", kaže on.

Ako prijevremeno raskine ugovor, bolnici će morati platiti novčanu odštetu, koja može iznositi više stotina tisuća kuna. Zbog velikog nezadovoljstva liječnika, pokrenuta je peticija. "Zato što želimo da se jasno i nedvojbeno odredi trošak specijalističkog usavršavanja koji će biti temeljen na realnim troškovima specijalizacije", kaže Marin.

Troškovnik bi obuhvaćao:

- troškove glavnog mentora
- troškove mentora i komentora
- trošak poslijediplomskog specijalističkog studija
- trošak završnog i specijalističkog ispita
- trošak knjižice o specijalističkom usavršavanju
- trošak dnevnika rada

"Smatramo da bi se ovakvim troškovnikom jasno definirali realni troškovi specijalizacije, a ne proizvoljni i u svakom slučaju, neprotuzakoniti, poput troška plaće, kao što je do sada bio slučaj", kaže Ada Barić Grgurević iz HUBOL-a.

Takav slučaj ima bivša specijalizantica od koje neuropsihijatrijska bolnica u Popovači traži novčanu odštetu. "To su bruto plaće za 4 godine, što je nekih 650.000 kn, međutim kamate su enormne. Znači, kamata je gotovo moja plaća, tako da se to sad popelo na milijun i pol! Smatramo da smo mi sve odradili. Odradili smo onoliko koliko je trajala specijalizacija", ističe dr. med. Tatjana Kandučar.

Resorni ministar nije htio komentirati cijeli slučaj. "U procesu izrade novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti bit će razmotreni svi prijedlozi i inicijative dionika u zdravstvenom sustavu, a također i zainteresirane javnosti. Napominjemo kako je u Nacrtu prijedloga navedenog zakona predviđeno posebno urediti područje specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika, pa tako i troškova specijalizacije", odgovor je iz Ministarstva zdravstva koji smo dobili.

Ako do traženih izmjena ne dođe, liječnici poručuju kako će na drugi način potraživati svoja prava. Prvi korak bit će sud.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene